Изборни резултати след 3 дни мъки: Плевнелиев с 375 000 гласа повече от Калфин

A A+ A++ A

Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от изборите за президент и вицепрезидент рано сутринта в четвъртък, доста след законовия срок от 48 часа след приключването на изборния ден.

Според крайните резултати от президентския вот в неделя, 23 октомври, на първо място е двойката на ГЕРБ Росен Плевнелиев–Маргарита Попова с 1 349 380 гласа.

Кандидатите на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов са втори с 974 300, което прави разлика между тях от 375 080 гласа.

Независимите кандидати Меглена Кунева и Любомир Христов са получили 470 808 гласа.

След тях се нареждат Волен Сидеров и Павел Шопов от „Атака" със 122 466 гласа.

На пето място с изненадващо силно представяне са Стефан Солаков и Галина Василева от ПП „Национален фронт за спасение на България" – 84 205 гласа.

Румен Христов и Емануил Йорданов, КП „Съюз на десните сили" – СДС, Обединени земеделци, ДП, Движение „Гергьовден", ССД, БДС „Радикали", БДФ, събират едва 65 761.

Седма е кандидатпрезидентската двойка Атанас Семов и Поля Станчева, ПП „Ред, законност и справедливост", с 61 797 гласа.

Фронтменът на група „Хиподил" Светльо Витков и колегата му Венцислав Мицов, издигнати от инициативен комитет, са осми с 54 125 гласа.

Сали Ибрям и Валентина Гоцева, ПП „Национално движение „Единство", са на девето място с 41 837 гласа.

Бившият агент на ДАНС и сочен за „Октопод" Алексей Петров и Николай Георгиев, издигнати от инициативен комитет, имат 31 613 гласа и са на десета позиция.

Малко след тях, на единадесето място, остават Мария Капон и Николай Кисьов, ПП „Единна народна партия", с 30 665 гласа.

„В изборния ден от общия брой избиратели по смисъла на чл. 42, ал. 1 от Конституцията на Република България, възлизащ на 6 933 748 избиратели, участие в изборния ден взеха 3 593 751 избиратели", съобщи ЦИК.

„В произведените на 23 октомври 2011 г. избори няма избрани президент и вицепрезидент на Република България, тъй като в гласуването са участвали повече от половината избиратели, но нито един от кандидатите не е получил повече от половината действителни гласове", обявиха още от Централната избирателна комисия.

Комисията определи първите двама кандидати по листи, получили най-много гласове – Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, ПП „ГЕРБ", и Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, ПП „БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ", да участват на балотажа.

Нов избор за президент и вицепрезидент на Република България да се произведе на 30 октомври 2011 г., обобщи ЦИК.

Централна избирателна комисия не спази законовия 48-часов срок за обявяване на окончателните изборни резултати, който изтече снощи, след като на много места в страната изборният процес се оказа в пълен хаос поради организационни неуредици, свързани най-вече с едновременното провеждане на президентски и местни избори.

Заради закъснението от три дни се съкращава времето на кампанията на кандидатите за президент и вицепрезидент за втори тур – на практика те ще имат само два дни.

От ЦИК смятат, че не е необходима промяна на датата на балотажа между претендентите за президентския пост, който по закон е седем дни след първия тур на изборите.

От ЦИК закъсняват и с позицията си относно скандала с двамата депутати от ГЕРБ, които бяха заснети от Агенция БГНЕС в изчислителния пункт на Общинската избирателна комисия в столицата.

Освен това ЦИК все още не е обявила крайните резултати от местните избори, които също бяха проведени в неделя.

#Светльо Витков #Росен Плевнелиев #Ивайло Калфин #БСП #ГЕРБ #Меглена Кунева #резултати #Централна избирателна комисия #Алексей Петров #Румен ХРистов #СДС #Синята коалиция #Стефан Солаков #Волен Сидеров #Мария Капон #президентски избори #местни избори #избори #избори 2011 #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници