Авторът на речи за Путин: Променил се е, мисли за пенсия и ще избира между трима наследници

Авторът на речи за Путин: Променил се е, мисли за пенсия и ще избира между трима наследници
A A+ A++ A

Руският лидер Владимир Путин става все по-емоционален. На това мнение е мъжът, който някога е писал речите му в Кремъл. Абас Галямов за последно е работил за руския президент през 2010 година. В момента той е политически анализатор.

"Преди той беше много логичен, много ирационален. Можеше да контролира емоциите си много лесно. Това, което виждам сега е, че той много трудно поддържа имиджа, с който беше известен преди. В момента той просто следва един път и му е много трудно да кривне от него", допълва той пред CNN.

Поради нарастващата непопулярност на войната, Галямов твърди, че Путин може да се изправи пред по-голямо предизвикателство по време на изборите през 2024 г. Вариант за лидера е "фалшифицирането на изборите", но това може да бъде "твърде голям риск", дължащ се на нарастващото революционно мислене в Русия, обяснява Галямов.

Вместо това Галямов смята, че Путин може да избере своя наследник и да се пенсионира. Галямов казва, че водещите избори за това на кого би се доверил Путин като негов наследник ще бъдат Сергей Собянин, кметът на Москва, министър-председателят Михаил Мишустин или неговият заместник-началник на кабинета Дмитрий Козак.

Галямов твръди, че пенсионирането ще позволи на Путин да прекара остатъка от годините си в дворец в черноморския курортен град Геленджик, докато носи титлата пожизнен сенатор. Сегашните руски закони позволяват на бивши президенти да получат званието постоянен сенатор.

Политическият анализатор е на мнение, че има нарастващо усещане сред руските официални лица, че Путин вече не се възприема като "гарант за стабилност", както беше преди, а хората в обкръжението на Путин не са доволни от силата на Евгений Пригожин и неговите наемници от групата "Вагнер".

Галямов допълва, че тези съюзниците на Путин се страхуват от Пригожин и неговия чук.

Въпреки коментарите на Галямов за евентуалното пенсиониране на Путин, професорът от Училището по политика и управление на университета "Джордж Мейсън Шар" Марк Н. Кац твърди пред Newsweek, че не "смята, че Путин вярва на някого достатъчно", за да предаде управлението.

"Не мисля, че той дори би сменил постовете, както направи с бившия руски президент Дмитрий Медведев през 2008-2012 г.", обяснява Кац. "Но предполагам, че има няколко души, които се надяват да го наследят. Може да е по-лесно да ги държим под контрол, ако всички те все още могат да се надяват да получат одобрението на Путин, докато всъщност даването на одобрение на някого може да отприщи борба за власт."

Галямов казва, че ако Путин се пенсионира, той може да избегне съдбата като тази на Муамар Кадафи, либийският диктатор, който беше убит и тялото му беше изложено на публичен показ.

"Поне Путин ще има гаранции за лична сигурност при пенсиониране", обяснява Галямов.

#Владимир Путин #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »