199348 статии       |       400 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.62918| EUR 1.95583| GBP 2.267|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

„Дойчландфунк": Мечтата на българския лекар

30 октомври 2012, вторник / 15:46; Коментари: 0
Send to Kindle
„Дойчландфунк": Мечтата на българския лекар
Статистиката сочи, че всеки ден по двама млади български лекари напускат страната. Те бягат, защото с парите, които получават в родината си, не могат да преживяват, посочва „Дойчландфунк". Снимка: БГНЕС

От: „Дойчландфунк"; Превод „Дойче Веле"

В България те нямат бъдеще: заплатите им са мизерни, а условията в болниците са направо непоносими. Нищо чудно тогава, че все повече български лекари мечтаят да работят в Германия.

Дали ще е Германия, Австрия или Франция - това всъщност е без значение. Статистиката сочи, че всеки ден по двама млади български лекари напускат страната. Те бягат, защото с парите, които получават в родината си, не могат да преживяват.

В подстъпите на ж.к. „Люлин" в София - един квартал със стари панелни блокове от социалистическо време, се намира, също в панелен блок, клиника по сърдечно-съдова хирургия.

В петък следобед пред кабинета на д-р Анелия Пеева е пълно с пациенти. Днес обаче тя не може да преглежда, тъй като трябва да подрежда документи.

„Вместо да лекувам, се налага да седя тук и като една секретарка да попълвам всевъзможни документи," разказва младата лекарка.

Но не е само документацията - 36-годишната асистент-лекарка няма право да извършва дори най-прости прегледи, например електрокардиограми. Причината - началниците й виждат в нея и в другите асистент-лекари истинска опасност: те не желаят някакъв медик-специализант да наблюдава как старите лекари си пълнят джобовете с подкупите, давани им от пациентите.

„Ако в Германия изявиш желание да правиш ехокардиография например, главният лекар приема това на драго сърце, защото след като бъдеш обучен, ти поемаш част от работата му. За него това не означава по-малко доходи. В България е точно обратното - старите лекари са си поделили териториите, през които минават финансовите потоци, и си ги бранят." обяснява младата д-р Анелия Пеева.

Месечната й заплата е около 200 евро. Само за наем тя плаща 160 евро. За да преживява някакси, нощно време и през почивните дни работи като лекар в Бърза помощ и обслужва няколко села около София.

„Там натоварването е огромно, често нямаш никакво време, трябва бързо да взимаш важни решения. Линейката е много стара - не може да се движи с повече от 60 км/ч., няма кислороден апарат или електрошок. Много често животът на пациента зависи единствено от неговата собствена воля да живее," разказва д-р Анелия Пеева.

В момента тя работи по 90 часа седмично. И не знае колко дълго ще издържи на това натоварване. От няколко месеца насам младата лекарка се е захванала да учи немски език. Мечтае един ден да работи в Германия.

В чужбина българските лекари намират това, което им липсва в родината им - добро заплащане, добри условия на труд и добро отношение към труда им

Мизерните условия на труд, недостойното заплащане и корупцията в българските болници - това са причините, поради които все повече млади лекари бягат от България, казва Боян Захариев, експерт по въпросите на миграцията във фондация „Отворено общество".

Той уточнява, че България губи най-вече по-младите си лекари. Навън бягат предимно медици на възраст между 30 и 40 години.

„Имаме добри специалисти, които решават да останат въпреки всички несгоди, но скоро голяма част от по-старите лекари ще излязат в пенсия. Кой ще заеме техните места? От тази гледна точка просто не можем да си позволим да губим толкова много млади лекари," казва Боян Захариев.

През 2011 г. 600 български лекари са напуснали страната. А през тази година за първи път дипломиращите се лекари са по-малко от тези, които бягат в чужбина.

На трудовата борса в хотел „Родина" се представят редица работодатели от Германия, Австрия, Великобритания и други европейски страни. Веднъж в годината техни посредници си дават среща с български лекари, готови да напуснат страната.

Интересът е огромен, казва Патрик Хаберланд, който е представител на няколко по-малки болници в района на Хайделберг. Всички тези клиники страдат от недостиг на квалифициран медицински персонал. Хаберланд вече е събрал 70 молби.

А д-р Анелия Пеева? Нейната мечта скоро може да се сбъдне - една клиника в Бавария иска да я назначи, но преди това тя трябва да покрие ниво В2 по немски език за напреднали.

„При това натоварване обучението по езика е допълнително изпитание за мен, но нямам друг изход. Затова ще направя всичко възможно да се справя," казва младата българска лекарка.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: