Изкуствен интелект на Google пише своя музика

Изкуствен интелект на Google пише своя музика
A A+ A++ A

Негласното състезание за какво още ще се появи изкуствен интелект продължава. Новата разработка този път е на Google и се казва MusicLM. Това е умен алгоритъм, който може да пише музика само по текстово описание каква да е тя.

Това не е първият подобен проект, но MusicLM има много по-голяма база данни, съобщава Engadget. Той е обучен чрез 280 000 часа музика и има нов модел за нейното опознаване.

Резултатът е, че MusicLM може да пише музика във всякакви стилове с различна тоналност, да наслоява инструменти и да подбира правилните от тях, за да получи желаната песен. Системата може да изработва мелодии не само чрез текстово описание, но и по запис от свирене с уста или тананикане.

Алгоритъмът е способен да пише песни и чрез абстрактни описания като "пространствен джаз" или "музика за дансинг с чувство за удивление". Както всяка музика, резултатите няма да са по вкуса на всеки. Google са публикували селекция от песни на MusicLM, които могат да бъдат чути тук.

Технологията дори може да добавя вокал, който обаче все още е по-скоро за демонстрация на възможността, отколкото за реален резултат. MusicLM все още е в ранна фаза на разработка и няма да бъде пуснат публично.

Причината са опсания за авторските права. Около 1% от музиката на алгоритъма съдържа елементи, които са директно копирани от базата данни. Все още се водят и дискусии как да се регулира музика от изкуствен интелект, както и дали и как умните алгоритми биха могли да имат авторски права над творбите си.


#Google #музика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"