Немската икономика сюрпризиращо е тръгнала надолу в последното тримесечие на 2022 година

Немската икономика сюрпризиращо е тръгнала надолу в последното тримесечие на 2022 година
A A+ A++ A

Икономиката на Германия се сви изненадващо през четвъртото тримесечие на миналата година, показват предварителни данни на немската официална статистика Destatis. Това сякаш е сигнал, че водещата европейска икономика може би навлезе в очакваната от мнозина рецесия в резултат на негативното въздействие на руската война в Украйна.

Брутният вътрешен продукт на Германия се понижи през последното тримесечие с 0,2% на сезонно-коригирана спрямо третото тримесечие, когато нарасна с 0,5 на сто, докато осреднените очаквания бяха за стагнация (0,0%). Това е първото понижение на немския БВП от началото на 2021 г. насам.

След като германската икономика успя да се представи добре въпреки трудните условия през първите три тримесечия на миналата година, нейното представяне се влоши през четвъртото тримесечие на 2022 г. С оглед на растящите цени, потребителски разходи, които подкрепиха германската икономика през първите три тримесечия, бяха по-слаби в края на изминалата година, посочи немската статистика.

Графика на БВП на тримесечна база

Свиването в най-голямата икономика в Европа се дължи главно на спад в потреблението на домакинствата на фона на повишаващи се лихвени проценти и упорито високата инфлация.

Федералната статистическа служба също така съобщи, че ценови коригираният БВП за цялата изминала 2022 г. се е повишил с 1,8% спрямо година по-рано, докато след ценовата корекция и календарните ефекти германската икономика е нараснала с 1,9 на сто. Това означава лека низходяща ревизия с 0,1 процентни пункта спрямо предварителната оценка на Destatis.

Поради продължаващата криза с Covid-19 и въздействието на войната в Украйна, данните за БВП са обект на по-голяма несигурност от обикновено, подчертава немската федерална статистика.

#Германия #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »