НС прие на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор

НС прие на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор
A A+ A++ A

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор.

Механизмът, който предлага правосъдното министерство, предвижда възможност ad hoc прокурорът, който е висш съдия и ще работи като прокурор до приключване на разследването, да внесе такова искане в Пленума на Висшия съдебен съвет, който с 13 гласа мнозинство да може да вземе решение, ако наистина има достатъчно доказателства, за временно отстраняване на главния прокурор.

Народното събрание прие четири от предложените законопроекта - два на служебното правителство, по един на "Възраждане" и на "Продължаваме промяната".

С проекта на служебния кабинет се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия определен на случаен принцип между съдиите от Наказателната колегия на ВКС и съдиите от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища. Предлага се този съдия да бъде назначен временно на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Словесни сблъсъци имаше между депутатите Бойко Рашков и Младен Маринов.

"Когато говорите за милиционери и милиционерщина, имайте предвид, че засягате вашият колега Младен Маринов. Аз много уважавам всяка една професия. Включително уважавам професията на хората, които се занимават с пожарогасене. Предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар", заяви Бойко Рашков.

"Направихте опит да уязвите мен, но и голяма част от българските полицаи, които и в момента работят, завършили това училище", отговори Младен Маринов.

Въпреки дебатите промените, внесени от Бойко Рашков, също минаха на първо четене със 112 "за", а при прегласуването със 113 гласа "за“ депутатите отхвърлиха предложението за промени, внесено от Надежда Йорданова от "Демократична България".

Надежда Йорданова поиска правната комисия да подготви бързо доклада за второто четене на четирите приети проекти за промени в Наказателно-процесуалния кодекс:

"Изразяваме готовност за извънредни заседания, максимално бързо да обсъждаме този изключително важен за държавата въпрос".

Освен на механизъм за разследване на главния прокурор, промените предвиждат и въвеждане на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство, както и по-добра защита на интересите на страните в процеса.

Предлага се и полицейските служители да могат да образуват досъдебни производства, не само по неотложност.

Кирил Петков от "Продължаваме промяната" заяви, че това е най-важният закон:

"Това, което всички очакват от нас е, този закон, да не е просто една маркетингова програма. А в този парламент да го завършим".

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, за да има съдебна реформа, трябва да има конституционни промени:

"Преди една година, на всички парламентарни групи представихме законопроект за промени в Конституцията - да има възможност за разследване на главния прокурор, нито от "Демократична България", нито от "Продължавате промяната" към по-лошо, нито от коя да е парламентарна група, не се направи нито едно движение".

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »