Добрев: Рано е да се правят прогнози за цената на тока за догодина

Добрев: Рано е да се правят прогнози за цената на тока за догодина
Министърът е убеден, че България прекалено рано изпълнява ангажиментите си към Европейската комисия за зелена енергия, които са с хоризонт 2020 година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на енергетиката Делян Добрев заяви, че според него е твърде рано да се правят прогнози за цените на тока от първи юли следващата година.

Коментарът на Добрев беше по повод изказването на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев от вторник, че от догодина електроенергията ще поскъпне заради увеличение на добавката за зелена енергия.

Министърът е убеден, че България прекалено рано изпълнява ангажиментите си към Европейската комисия за зелена енергия, които са с хоризонт 2020 година.

„Законът от 2008 г. е казал, че ЕРП-тата нямат право да отказват на всеки инвеститор във ВЕИ-сектора, определил е преференциални цени, които са много над инвестиционните разходи и е създал среда, в която се появиха инвеститори от целия свят. Ние ограничихме тези проекти до максимална степен и се случиха едва 5-10% от всички договори", отбеляза Добрев, цитиран от БГНЕС.

„И ЕРП-тата и НЕК страдат от грешно направени прогнози и трябва да се види, ако има грешка в прогнозите, какво трябва да се предприеме. Има регулатор, който трябва да вземе мерки, ако сметне за необходимо", коментира още той.

„Не знам дали ще има увеличение на тока, това трябва да реши ДКЕВР, но със сигурност мощностите, които са въведени в експлоатация са били планирани и узаконени по надлежния ред", заяви от своя страна председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов по повод на прогнозите за увеличение на тока от първи юли 2013.

„Ако някой някъде не си е направил прогнозата, дали някоя от мрежовите компании, дали ДКЕВР, те трябва да излязат и да кажат това ясно. Няма грешка нито на производителите, нито на гражданите, че някой някъде не си върши работата като хората", каза още той.

„За да бъде въведена една фотоволтаична или вятърна централа в експлоатация се минават процедури, които траят между 1 и 3 години и е скандално да се твърди, че не се знае какво се случва. На мен това ми се струва несериозно", допълни Газдов.

#Българската фотоволтаична асоциация #Никола Газдов #ВЕИ #ЕРП #зелена енергия #ток #електроенергия #ДКЕВР #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #Ангел Семерджиев #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »