След среща във Виена: Австрия и Нидерландия са твърди в решението да не пускат България в Шенген

След среща във Виена: Австрия и Нидерландия са твърди в решението да не пускат България в Шенген
A A+ A++ A

Австрия и Нидерландия продължават да се противопоставят на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Това стана ясно след срещата във Виена между австрийския канцлер Карл Нехамер и холандския му колега Марк Рюте.

Двете страни се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу нелегалната миграция на извънредната среща на Европейския съюз, насрочена за началото на следващия месец.

Австрийският канцлер подчерта искането за финансова подкрепа за България и Гърция за охрана на външните граници на съюза. Карл Нехамер обвини Европейската комисия, че не иска да финансира огради по границите.

"В действителност имаме системен срив. Шенген не работи и процедурата за убежище на Европейския съюз в момента също не работи. Това са сериозни проблеми. И двамата сме ревностни европейци. За нас Европейският съюз е бъдещето на Европа. Това означава, че приемаме институциите сериозно. Бях в България и заедно с президента Радев станахме свидетели на тежката обстановка на турско-българската граница. И България, и Румъния се нуждаят от нашата подкрепа, когато става въпрос за обезопасяване на границите от финансова гледна точка. Става въпрос за укрепване на оградата, която е там", каза Нехамер.

#Австрия #Нидерландия #България в Шенген #Шенген #Шенгенска зона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай