КНСБ настоява за 5 лв. отгоре върху всички детски надбавки

КНСБ настоява за 5 лв. отгоре върху всички детски надбавки
Синдикалният президент твърди, че в НОИ има излишък за фонд „Майчинство", тъй като обезщетението за майчинство вече 4 години е замразено на 240 лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За увеличение на детските надбавки с поне 5 лв. през 2013 г. настояват от КНСБ, като изчисляват, че за това ще са нужни около 50 млн. лв.

„Повдигаме въпроса за увеличение на обезщетенията за майчинство или на 270 – 290 лв., или приравняването им към минималната работна заплата," посочи още президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

Според синдикалиста за увеличението на майчинските обезщетения са необходими между 15 и 35 млн. лв., които той определи като „смешни пари" на фона на 31-милиардния бюджет за разходи на държавата за 2013 г.

По думите на Пламен Димитров, за КНСБ е по-важно обезщетенията на майките да бъдат приведени в нормална зависимост от доходите.

Синдикалният президент твърди, че в НОИ има излишък за фонд „Майчинство", тъй като обезщетението за майчинство вече 4 години е замразено на 240 лв.

„Очакваме до края на седмицата министър Симеон Дянков да реши ще свика ли най-накрая извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да обсъдим предложенията, за които и той самият сподели, че част от тях за възможни и приложими и по приходната, и по разходната част на Бюджет 2013," заяви Пламен Димитров.

Той посочи още, че универсалността на детската надбавка е била премахната от правителството на НДСВ и ДПС, а оттогава КНСБ има неизменната позиция за възстановяването й.

От КНСБ продължават да настояват за диференцирани коледни добавки в размер на 60 млн. лв. – 50 лв. за най-ниската пенсия и намаляващи до 20 лв. за пенсиите до 400 лв.

Предложенията на КНСБ във връзка с Бюджет 2013 ще бъдат обсъдени във вторник на срещата в Народното събрание с представители на парламентарните комисии.

„Рано е да обобщим какво сме постигнали и какво не. По приходната част в бюджета има много мерки, които КНСБ предлага и които ще дадат възможност за нови разходи," смята Пламен Димитров.

#КНСБ #Пламен Димитров #президент на КНСБ #майчинство #детски надбавки #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"