Папа Франциск отсече: Хомосексуалността не е престъпление, Бог обича всички

Папа Франциск отсече: Хомосексуалността не е престъпление, Бог обича всички
A A+ A++ A

Папа Франциск разкритикува законите, които криминализират хомосексуалността и ги определи като „несправедливи“. Бог обича всичките си деца точно такива, каквито са, заяви той и призова католическите епископи, които подкрепят законите, да приветстват LGBTQ хората в църквата.

„Да си хомосексуалист не е престъпление“, казва Франциск по време на ексклузивно интервю във вторник за Асошиейтед прес.

Франциск признава, че католическите епископи в някои части на света подкрепят закони, които криминализират хомосексуалността или дискриминират LGBTQ хората, и самият той посочи въпроса с термина „грях“. Но приписва подобни нагласи на културния произход и каза, че особено епископите трябва да преминат през процес на промяна, за да признаят достойнството на всеки.

"Тези епископи трябва да имат процес на конверсия“, казва той и добавя, че трябва да прилагат „нежност, моля, каквато Бог има към всеки един от нас“.

Коментарите на Франциск, които бяха приветствани от защитниците на гей правата като крайъгълен камък, са първите изречени от папа за подобни закони. Но те също са в съответствие с цялостния му подход към LGBTQ хората и убеждението, че католическата църква трябва да приветства всички, а не да ги дискриминира.

Около 67 държави или юрисдикции по света криминализират сексуалната активност между лица от един и същи пол по взаимно съгласие, 11 от които могат или налагат смъртно наказание, според The Human Dignity Trust, който работи за прекратяване на подобни закони. Експерти казват, че дори когато законите не се прилагат, те допринасят за тормоз, стигматизиране и насилие срещу LGBTQ хора.

В САЩ повече от дузина щати все още имат действащи закони срещу содомията, въпреки решението на Върховния съд от 2003 г., което ги обявява за противоконституционни. Защитниците на правата на гейовете казват, че остарелите закони се използват за оправдаване на тормоза и посочват като доказателство нови закони, като например закона „Не казвай гей“ във Флорида, който забранява инструктирането за сексуална ориентация и полова идентичност от детската градина до трети клас, като доказателство за продължаващите усилия за маргинализиране на LGBTQ хората.

Организацията на обединените нации многократно е призовавала за прекратяване на законите, криминализиращи хомосексуалността директно, заявявайки, че те нарушават правото на неприкосновеност на личния живот и свобода от дискриминация и са нарушение на задълженията на държавите съгласно международното право за защита на човешките права на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

Обявявайки такива закони за "несправедливи", Франциск казва, че католическата църква може и трябва да работи, за да им сложи край.

Франциск цитира Катехизиса на католическата църква, като казва, че гейовете трябва да бъдат приветствани и уважавани и не трябва да бъдат маргинализирани или дискриминирани.

„Всички ние сме Божии деца и Бог ни обича такива, каквито сме, и заради силата, с която всеки от нас се бори за своето достойнство“, категоричен е Франциск пред AP.

Забележките на Франциск идват преди пътуване до Африка, където подобни закони са често срещани, както и в Близкия изток. Много датират от британските колониални времена или са вдъхновени от ислямския закон. Някои католически епископи категорично ги подкрепиха като съвместими с учението на Ватикана, докато други призоваха те да бъдат отменени като нарушение на основното човешко достойнство.

През 2019 г. се очакваше Франциск да излезе с изявление, противопоставящо се на криминализирането на хомосексуалността, по време на среща с правозащитни групи, които проведоха изследване на ефектите от подобни закони и така наречените „конверсионни терапии“.

В крайна сметка, след като информацията за аудиенцията изтече, папата не се срещна с групите.

Няма индикации, че Франциск е говорил за подобни закони сега, тъй като неговият по-консервативен предшественик, папа Бенедикт XVI, наскоро почина. Въпросът никога не е бил повдиган в интервю, но Франциск охотно отговори, цитирайки дори статистиката за броя на страните, в които хомосексуалността е криминализирана.

Във вторник Франциск каза, че трябва да има разлика между престъпление и грях по отношение на хомосексуалността. Църковното учение твърди, че хомосексуалните актове са греховни или „вътрешно разстроени“, но че гейовете трябва да бъдат третирани с достойнство и уважение.

Подигравайки се със себе си, Франциск формулира позицията: „Това не е престъпление. Да, но е грях. Добре, но първо нека направим разлика между грях и престъпление.“

„Грях е и липсата на милосърдие един към друг“, добавя той.

Франциск не е променил учението на църквата, което отдавна вбесява гей католиците. Но той превърна достигането до LGBTQ хора в отличителна черта на папството си.

Коментарите на папата не се отнасяха конкретно до транссексуалните или небинарните хора, а само до хомосексуалността, но защитниците на по-голямота част от абревиатурата на LGBTQ в католическата църква приветстваха коментарите на папата като важен напредък.

„Неговото историческо изявление трябва да изпрати послание до световните лидери и милиони католици по света: LGBTQ хората заслужават да живеят в свят без насилие и осъждане и повече доброта и разбиране“, казва Сара Кейт Елис, президент и главен изпълнителен директор на базирана в щатите група за застъпничество GLAAD.

New Ways Ministry, католическа група за застъпничество на LGBTQ, излезе с изявление, че мълчанието на църковната йерархия по отношение на такива закони досега е имало опустошителни ефекти, поддържайки подобни политики и подклаждайки насилствена реторика срещу LGBTQ хората.

„Папата напомня на църквата, че начинът, по който хората се отнасят един към друг в социалния свят, е от много по-голямо морално значение от това, което хората биха могли да направят в уединението на спалнята“, каза в изявление изпълнителният директор на групата Франциск ДеБернардо.

Един от наскоро назначените от папата кардинали – Робърт Макелрой, епископът на Сан Диего – е сред онези католици, които биха искали църквата да отиде по-далеч и напълно да приветства LGBTQ хората в църквата, дори ако са сексуално активни.

„Демонична мистерия на човешката душа е защо толкова много мъже и жени изпитват дълбока и интуитивна враждебност към членовете на LGBTQ общности“, пише Макелрой във вторник в йезуитското списание “America”. „Основното свидетелство на църквата в лицето на този фанатизъм трябва да бъде прегръдката, а не дистанцията или осъждането.“

Започвайки с известната му декларация от 2013 г. „Кой съм аз, за да съдя?“ - когато е попитан за предполагаем гей свещеник - Франциск продължава да служи многократно и публично на гей и транссексуалните общности. Като архиепископ на Буенос Айрес той подкрепя предоставянето на правна защита на еднополовите двойки като алтернатива на одобряването на гей браковете, което католическата доктрина забранява.

Въпреки подобен обхват, Франциск беше критикуван от католическата гей общност за декрет от 2021 г. на Службата за доктрината на Ватикана, според който църквата не може да благославя еднополовите съюзи.

През 2008 г. Ватиканът отказа да подпише декларация на ООН, която призовава за декриминализиране на хомосексуализма, като се оплака, че текстът излиза извън първоначалния обхват. В изявление по онова време Ватиканът призовава страните да избягват „несправедливата дискриминация“ срещу гейовете и да прекратят наказанията срещу тях.

#папа Франциск #хомосексуализъм #хомосексуалист #хомосексуалисти #хомосексуални #хомосексуалност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »