Женският финал в Мелбърн изправя Рибакина срещу Сабаленка

Женският финал в Мелбърн изправя Рибакина срещу Сабаленка
A A+ A++ A

Поставената под номер 5 в схемата Арина Сабаленка се класира за финала при жените на Australian Open. 24-годишната тенисистка победи полякинята Магда Линет със 7:6(1), 6:2 за 93 минути и за първи път в кариерата си достигна до финала на турнира, след като в последните три издания отпадна в третия кръг

Беларускинята имаше до момента три полуфинала в Големия шлем ("Уимбълдън" 2021 и Откритото първенство на САЩ 2021 и 2022), но сега за първи път стигна до спора за титлата.

В началото на първия сет двете си размениха по един пробив, но в тайбрека Сабаленка поведе с 6:0 и след 7:1 спечели сета.

Във втората част тя две подаването на съперничката си два пъти и взе аванс от 5:1. В седмия гейм петата поставена пропиля три мачбола, но в осмия затвори мача при четвъртата си възможност.

"Наистина съм много щастлива, че успях да стигна до този резултат, защото срещу мен имаше съперничка, която игра невероятен тенис през тези две седмици. Благодаря на всички за подкрепата. Не стартирах по най-добрия начин, загубих подаването си, но трябваше да запазя самообладание. Знаех, че имам възможност да обърна сета", каза Сабаленка в интервюто си на корта.

Тя има титла от Australian Open на двойки жени заедно с Елизе Мертенс (Белгия) през 2021 година.

"Да бъдеш на финал на двойки и на сингъл не е едно и също. Но този опит със сигурност ще ми помогне. Рибакина е невероятна тенисистка, играе страхотно, вече има една титла от Шлема, което ще й бъде от голяма полза. Ще бъде голяма битка", добави Сабаленка.

Казахстанката Рибакина, която всъщност е родена в Русия, ще се опита да спре Сабаленка в големия финал. Сабаленка досега през годината има само победи и 20 изиграни и 20 спечелени сета. Рибакина обаче демонстрира супер класа и по пътя си елиминира топ фаворитката Ига Швьонтек, така че прогнозите за съботния мач са трудни. Рибакина се справи в полуфинала срещу другата силна беларускиня - Азаренка в 2 сета.

#Australian Open

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »