В училищата: Въвеждат оценка за дисциплина, учителите подкрепят идеята

В училищата: Въвеждат оценка за дисциплина, учителите подкрепят идеята
A A+ A++ A

В училище да се въведе оценка за дисциплината, която да влияе при формирането на бала при кандидатстване, както и да се поощряват партниращите родители. За това настояват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". съобщи БНТ. Гицка Харизанова е дългогодишен преподавател по български език.

Работила е с деца на различна възраст в няколко училища в Русе. Казва, че дисциплината е важен компонент от обучението.

"Според мен е крайно време да има такава оценка, защото има много фрапиращи случаи – ученици, които се държат арогантно, които издевателстват над съучениците си, които пречат на пряката работа на учителите и се смятат за недосегаеми, и срещу тях много трудно могат да се вземат някакви рещения. Ако родителят не обедини усилията си с тези на учителя, заедно не работят в една и съща посока, няма как да се постигнат добри резултати и тогава санкциите няма как да изиграят тази роля", заяви Гицка Харизанова – преподавател по български език и литература.

Даниел Акъллиев има две деца. Според него оценката за дисциплина ще е оценка едновременно на детето, на родителя и на учителя, защото това е процес. Но дали тя ще окаже въздействие върху поведението на детето зависи от много фактори.

"Викали са ме в училище и то неколкократно, но след съответен разговор вкъщи с детето определено се получаваше корекция", казва той. Освен начина на взаимодействие между учители, родители и ученици, според Гицка Харизанова, трябва да се преосмисли и системата за финансиране на училищата.

"Тази криворазбрана практика – парите да вървят с ученика. Голяма част от тези ученици, които нарушават правилника на училището, не се наказват или родителите завеждат дела", Гицка Харизанова – преподавател по български език и литература.

#училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите