Петдневен локдаун в Северна Корея заради „тайно заболяване“

Петдневен локдаун в Северна Корея заради „тайно заболяване“
A A+ A++ A

Властите в Северна Корея са разпоредили петдневен локдаун в столицата Пхенян поради нарастване на случаите на неуточнено респираторно заболяване, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на севернокорейското правителство.

В него не се споменава нищо за коронавирус, но се казва, че жителите на столицата са задължени да останат по домовете си до неделя включително и че трябва да измерват температурата си по няколко пъти на ден, отбелязва южнокорейският информационен портал Ен Кей нюз (NK News), който следи новините от КНДР.

Вчера южнокорейската медия съобщи, че жителите на Пхенян са се запасили със стоки в очакване на по-строги мерки. Не е ясно дали са наложени нови локдауни и в други райони на страната.

Северна Корея призна за първото си огнище на коронавирус миналата година, но до август обяви победа над вируса.

Властите така и не потвърдиха колко души са се заразили със заболяването, защото не разполагат със средства за масово тестване. Вместо това Пхенян съобщаваше за ежедневния брой пациенти с „треска”, като броят им достигна 4,77 милиона от около 25-милионното население. Но от юли насам не съобщава за подобни случаи, пише БТА.

Държавните медии продължиха да съобщават за антипандемични мерки за борба с респираторните заболявания, включително и грип, но все още не са съобщили за заповедта за затваряне.

Вчера севернокорейската държавната информационна агенция КЦТА съобщи, че в град Кесон, близо до границата с Южна Корея, са били засилени кампании, приканващи „всички работещи хора да спазват доброволно противоепидемичните правила в работата и личния си живот”.

Данните в България

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 95, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 3817 теста което означава, че делът на положителните резултати е 2,5 процента.

Починали са двама пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция.

Към днешна дата в болница са 312 души с диагноза коронавирус, от които 39 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 31.

Излекувани през последното денонощие са 168 души, а общо от началото на пандемията - 1 253 718. Активните случаи към момента са 3195.

През последните 24 часа са поставени 111 дози ваксина, а общо от началото на ваксинационната кампания са поставени 4 606 364 дози.

Общо 38 169 души у нас са загубили битката с вируса от потвърдените 1 295 082 заразени от началото на пандемията.

#Северна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »