Техники за справяне с изневярата

Техники за справяне с изневярата
A A+ A++ A

Да разберете, че партньорът ви е бил неверен, може да ви удари като тон тухли. Вашият брак може да бъде в състояние на такава криза, че да го разруши до основи.

Естествено е да искате да знаете защо партньорът ви е изневерил, но рядко има прост отговор защо някой изневерява. Може да е симптом на други проблеми в брака ви, може да е свързано с нещо в миналото на партньора или може да е напълно несвързано с вас или с вашия брак. Независимо от причината, ще имате много сложни чувства, с които да се справите, и много, върху което да мислите, докато решавате как да продължите напред. Тези осем съвета могат да ви помогнат да се справите с последствията от предателството.

Приемете чувствата си

Шокът, възбудата, страхът, болката, депресията и объркването са нормални. Вероятно ще се почувствате като на емоционално влакче за известно време. Отнема време, за да преодолеете болката от неверен партньор. Не очаквайте смесицата от чувства и недоверието да изчезне, дори ако се опитвате да простите на партньора си и да поправите брака си. Бракът ви се е променил и е естествено да скърбите за връзката, която някога сте имали.

Не търсете отмъщение

Да бъдеш предаден от партньора си може да предизвика гняв. В състояние на ярост първият инстинкт може да е да накажеш половинката си, като го изкажеш на приятелите (или още по-лошо, в социалните мрежи), или да помислиш за любовна афера, за да си върнеш. Може да получите временно чувство на удовлетворение от този вид действия, но в крайна сметка те могат да работят срещу вас, като ви държат в състояние на гняв, вместо да се фокусирате върху изцелението и да продължите напред, сами или заедно.

Помислете, преди да кажете и на семейството си. Те вероятно ще имат твърдо мнение за това какво трябва да направите - да напуснете или да останете. Но никой друг наистина не разбира какво се случва в брака на друг човек. Докато обмисляте как ще продължите, най-добре е да запазите подробностите в тайна.

Опитайте се да се грижите за себе си

Може да имате някои физически реакции, дължащи се на стрес, като гадене, диария, проблеми със съня (твърде малко или твърде много), треперене, затруднена концентрация, нежелание за ядене или преяждане. След като първоначалният шок отмине, опитайте се да ядете здравословни храни, да спазвате график, да спите редовно, да се упражнявате всеки ден, да пиете много вода и да се забавлявате (звучи лесно, знаем).

Избягвайте играта на обвиняване

Обвиняването на себе си, партньора ви или третата страна няма да промени нищо и е само загуба на енергия. Опитайте се да не играете ролята на жертва. Това само ще ви накара да се почувствате по-безпомощни и зле.

Пазете децата си от това

Тази ситуация е между вас и вашия партньор и не трябва да включва вашите деца. Дори ако сте решили да прекратите брака си, споделянето на подробности за афера само ще постави децата ви в ужасно положение, причинявайки им безпокойство, карайки ги да се чувстват заклещени по средата и принудени да вземат страна.

Потърсете консултация

Не се опитвайте да се справите сами с изневярата. Преди да вземете каквото и да е решение относно това дали да прекратите брака си или не, разумно е да говорите със съветник за двойки, който ще бъде неутрален и може да ви помогне да разберете какво точно се е случило. Можете да задавате въпроси на партньора си и да споделяте чувствата си, без да губите самообладание.

Опитен терапевт може да ви помогне да общувате по-добре и да преработите чувствата на вина, срам и всичко друго, което може да изпитвате. Ако решите да прекратите брака, ще знаете, че сте направили всичко възможно, за да успеете.

Бъдете практични

Ако подозирате, че аферата най-вероятно ще доведе до края на брака ви, помислете малко за практически въпроси, като например къде ще живеете, дали имате достатъчно пари, за да платите най-важното и, ако имате деца, вид споразумение за попечителство, което искате. Да, в такъв момент на човек не му е до нищо, но особено, когато са намесени деца, трябва да помислите за тях.

Стъпка по стъпка

Изневярата е едно от най-трудните предизвикателства, пред които един брак може да се изправи, но това не винаги означава, че това е краят. Докато работите с последствията с течение на времето, ще стане ясно как да продължите напред, така че следващата фаза от живота ви, заедно или поотделно, да може да започне.

#изневяра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"