Валдис Домбровскис: Инфлацията е ключовият въпрос пред България за членството й в еврозоната

Валдис Домбровскис: Инфлацията е ключовият въпрос пред България за членството й в еврозоната
Фейсбук/Valdis Dombrovskis
A A+ A++ A

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви пред БТА, че ключовият въпрос пред България за присъединяването на страната ни към еврозоната е инфлацията и че съвсем скоро ще бъде направена оценка за това къде по пътя към единната валута се намира София.

Домбровскис е в Загреб, където днес взе участие във форум, посветен на присъединяването на Хърватия към еврозоната, с което тя стана двадесетият член на валутния блок. В събитието участва и българският служебен министър на финансите Росица Велкова.

Следва текстът на блицинтервюто на Валдис Домбровскис пред БТА:

- Как оценявате прогреса на България през последните месеци по пътя й към еврозоната?

- България е част от валутно-курсовия механизъм ЕРМ 2 (известен като чакалнята за еврозоната - бел. авт.) от 2020 г., когато се присъедини заедно с Хърватия. В тази връзка мога да кажа, че когато всички критерии са изпълнени, България също може да се придвижи към еврозоната.

Критичният въпрос на този етап е критерият за инфлация в настоящият контекст. Ние очакваме да направим преглед на това съвсем скоро. Друг момент е законодателството, свързано с Българската народна банка, но мисля, че всичко това може да бъде свършено. Ние обсъждаме всичко това с българското правителство и министъра на финансите, които според мен имат яснота какво трябва да се направи. Така че голямата въпросителна е свързана с инфлацията.

- Оптимист ли се за това, че страната ни може да стане член на еврозоната през 2024 г.?

- Както казах, ключов въпрос е инфлацията и той ще бъде разгледан съвсем скоро.

- Можем ли да наречем присъединяването на Хърватия успех въпреки това, което се случи в началото на годината в страната с повишаването на цените на някои услуги и продукти?

- Със сигурност може да определим присъединяването на Хърватия към еврзоната като успешно. Всички знаем, че на 1 януари страната освен към еврозоната се присъедини и към Шенгенското пространство.

По отношение на техническите процедури за преминаване към единната валута, то те бяха направени добре, като за това спомогнаха централната банка на страната и финансовият сектор като цяло.

Предизвикателството за страната беше да направи всичките тези промени в контекста на висока инфлация, което не беше така за други страни, когато приемаха еврото.

Наистина наблюдаваме, че някои търговци използват това, за да да увеличат цените неоправдано. В същото време виждаме властите в Хърватия да вземат необходимите мерки, които към момента включват проверки и евентуално налагане на глоби.

Забелязва се, че инфлацията в Хърватия върви в синхрон с тази от еврозоната и че тя е по-ниска отколкото в страните в Централна Европа, които не са част от единната валута.


#Валдис Домбровскис #ЕК #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »