Дългоочакваната зима е тук: Снежна покривка в части от страната

Дългоочакваната зима е тук: Снежна покривка в части от страната
A A+ A++ A

Прогнозите на синоптиците се сбъднаха. В различни части на страната утрото започна със сняг и зарадва мнозина, макар все още снежната покривка да е минимална.

Кварталите в София, които са в подножието на Витоша, вече побеляха от снега.

Във вторник прогнозата е за предимно облачно време. На места в западните и планинските райони ще има валежи от дъжд, който с понижението на температурите ще преминава в сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Сняг вали и в района на Кула, област Видин, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Сняг има и в планинските села в област Благоевград, както и в други части от страната.

Ограничена е видимостта поради мъгла до 100 м. на проходите: Петрохан“ „Троянски“, Шипково – Рибарица“ и „Шипка“; Мездра и Леденика, казаха още от пътната агенция.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Прогнозата сочи, че снеговалеж ще има и в следващите дни.

В сряда ще остане предимно облачно, почти без валежи. Минималните температури ще са около и под нулата, максималните в повечето места - между 0° и 5°. В четвъртък от юг-югозапад ще започнат валежи и ще продължат на североизток. В петък ще вали в цялата страна, а на места в Източните Родопи и Североизточна България сумарните количества ще са значителни. Валежите ще са предимно от сняг, с изключение на крайните източни райони, където ще вали и дъжд. Вятърът ще е до умерен, първия ден - източен, втория ден - от северната четвърт. В събота все още сняг ще вали на места в Централна Северна и Североизточна България, но вече по-слабо и в процес на спиране.

#зима #зима сняг #първи сняг #слаб сняг #сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »