Пловдивчанин осъди прокуратурата за 70 000 лв. за незаконно задържане

Пловдивчанин осъди прокуратурата за 70 000 лв. за незаконно задържане
Компютърният специалист Максим Савов от Пловдив бе задържан на 13 януари 2010 г. и обвинен в грабеж на хранителен магазин. След 5 месеца в ареста той получи оправдателна присъда. Снимка: в. "Марица"
A A+ A++ A

29-годишен мъж осъди прокуратурата за рекордно обезщетение от 70 000 лв. заради незаконен арест.

Компютърният специалист Максим Савов от Пловдив бе задържан на 13 януари 2010 г. и обвинен в грабеж на хранителен магазин на бул. „Мария Луиза" в Пловдив, извършен на 5 януари.

Според криминалистите продавачката в магазина го е разпознала като нападателя, който я заплашва с нож и взема 484 лева от оборота.

Максим Савов бе оправдан по обвинението на последна инстанция, а според магистратите от Апелативния съд в Пловдив мъжът е лежал незаконно в ареста, съобщи вестник „Марица".

Въпреки че колеги на Савов от компютърната зала, в която работи свидетелстват, че на 5 януари той е бил там, Районният съд в Пловдив го осъжда.

Младият мъж прекарва 5 месеца в ареста. Едва втората инстанция - Окръжният съд, постановява оправдателна присъда, след като са изискани записите от охранителните камери.

Назначената съдебно-техническа експертиза, извършена от Националния институт по криминалистика и криминология към МВР, пък доказва, че извършителят на грабежа е бил 10-12 см по-висок от Максим Савов. Взети са под внимание и множеството свидетелски показания в полза на 29-годишния мъж.

От прокуратурата обаче през цялото време са категорични, че има достатъчно доказателства, че Максим Савов е автор на обира, извършен с особена дързост.  Върховният касационен съд обаче потвърждава оправдателната присъда.

След това компютърният специалист завежда дело за обезщетение срещу държавното обвинение. Апелативният съд в Пловдив се произнася в негова полза.

Прокуратурата обаче е обжалвала пред Върховния касационен съд. Решението се очаква до месец.

#Пловдив #грабеж #хранителен магазин #обезщетение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"