Ето какво става с тялото ни, когато СПРЕМ цигарите

Ето какво става с тялото ни, когато СПРЕМ цигарите
A A+ A++ A

Спирането на цигарите е мисия, с които много хора не могат да се справят. Понякога те имат нужда от допълнителна мотивация като това да разберат как организмът им ще се прочисти, когато спрат цигарите. Замисляли ли сте се какво се случва с тялото ви, когато спрете цигарите – след първия ден, месец или година? Днес ще ви разкрием интересна информация, която може да ви мотивира и веднъж завинаги да спрете да пушите!

Първите 2 часа: Тялото ви изпитва силна нужда да си набави никотина, който е изпуснал през последните няколко часа. Това ви прави нервни, неспокойни и често посягате към някакъв вид храна, която да залъже никотиновия глад.

След 12 часа: През тези часове се случва нещо много интересно. Нивата на въглероден оксид в кръвта се понижават, докато нивата на кислород – се увеличават. По този начин съставът на кръвта си връща нормалния баланс.

От 2 седмици до 3 месеца: В този период рискът от инфаркт, който сте имали преди, намалява значително. Симптомите на пристрастеност към цигарите вече са намалели и почти изчезват. Освен това кръвообращението в периферните съдове се засилва, а белодробната тъкан се възвръща и функцията на белите дробове става значително по-добра.

От 1 до 9 месеца: Кашлицата, която има всеки след спиране на цигарите, започва да се изчиства и почти спира. За да се изчисти напълно на дробовете им е нужно много време, тъй като в тях са се натрупали много вредни субстанции.

След 1 година: Тялото ви вече не изпитва никаква нужда от никотин. Вижда се значително подобрение на кожата ви, еластичността ѝ се подобрява и изглежда много по-хидратирана и здрава. В този период рискът на болести на сърцето пада с над 50%.

След 5 години: В този период кръвообращението вече се е възстановило напълно. Рискът от сърдечни заболявания е станал същия като на човек, който никога не е бил пушач. Освен всичко това имунитета и нервната система на човек действат така, както преди да започне да пуши – всичко изглежда чудесно!

След 10 години: В този период вече рискът от рак на белите дробове и повече от два пъти по-малък от активно пушещите в момента. Освен това рискът от исхемична болест на сърцето и рискът от рак са точно същите, каквито и при непушачите.

#електронни цигари #цигари #нелегални цигари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »