"Фейсбук" и "Инстаграм" с нови защитни мерки за тийнейджърите

"Фейсбук" и "Инстаграм" с нови защитни мерки за тийнейджърите
Pixabay
A A+ A++ A

"Фейсбук" (Facebook) и "Инстаграм" (Instagram) ще ограничат достъпа на фирмите рекламодатели до личните данни на тийнейджърите, които ползват двете социални мрежи. По този начин компаниите ще бъдат принудени да спазват още правила, когато насочват посланията на рекламите си към потребители в тийнейджърска възраст. Това съобщи технологичната корпорация "Мета" (Meta), която притежава "Фейсбук" и "Инстаграм".

Ограничава се достъпът до личните данни на тийнейджърите

От февруари рекламодателите вече няма да получават информация за пола на тийнейджърите, които са регистрирани в двете онлайн платформи, или за вида на публикациите, от които те се интересуват, съобщава онлайн изданието на британския в. "Гардиън".

В съответствие със затегнатите правила фирмите ще могат да "насочват" реклами към даден потребител само въз основа на данни за възрастта и местоположението му, обяви "Мета".

Гигантът в областта на социалните медии също така потвърди, че през март ще бъдат въведени промени, благодарение на които тийнейджърите ще имат възможност "да виждат по-малко" от определени видове реклами. Те ще избират тази опция чрез промени, които ще могат да правят в настройките на "Фейсбук" и "Инстаграм".

Много активисти за онлайн безопасност твърдят, че компаниите, които управляват социалните медии, трябва да положат повече усилия, за да контролират видовете реклами, показвани на по-младите потребители. Те предупреждават, че неподходящите реклами могат да причинят толкова вреди на по-младите хора, колкото и обидното или оскърбително съдържание, публикувано от други потребители на социалните мрежи, отбелязва ДПА.

Корпорацията "Мета" преди време въведе ограничения, които не позволяват на фирмите да насочват реклами към тийнейджърите въз основа на интереса, който са проявили към дадени теми и публикации, както и въз основа на реакциите, които те са провокирали у тях.

Технологичната компания обяви, че сега предприема по-строги мерки в резултат на експертното мнение на специалисти по темата, на базата на резултатите от проучвания и поради въвеждането на регулации в глобален мащаб.

"Съзнаваме, че тийнейджърите не притежават житейския опит на потребителите в по-зряла възраст, който да им позволи да вземат информирано решение за това как личните им данни да бъдат използвани за позициониране на рекламни послания, най-вече когато им предлагат продукти, които могат да закупят. Поради това допълнително ограничаваме възможностите на рекламодателите да насочват своите послания към тийнейджърите, както и въвеждаме по-сериозна регулация на достъпа до информацията, въз основа на която им се предлагат определени реклами", се казва в съобщение на корпорацията, основана и ръководена от Марк Зукърбърг.

"Мета" плаща 725 милиона долара на потребители

"Мета" е постигнала споразумение да плати 725 милиона долара, за да уреди колективен съдебен иск, в който се твърди, че нейната социална мрежа "Фейсбук" е предоставила на трети страни достъп до данните на свои потребители без тяхното съгласие, предаде Си Ен Би Си в края на миналата година.

Това бе най-голямото обезщетение, което е постигано при колективен съдебен иск за нарушаване на правото на лична неприкосновеност и защитата на персоналните данни, както и най-голямата сума, която "Мета" е плащала в рамките на подобно дело, твърди правната кантора, представляваща ищците, става ясно от съдебни документи.

Колективният съдебен иск е заведен през 2018 г., след като "Фейсбук" разкри, че личните данни на 87 милиона от потребителите й са били неправомерно "споделени" с бившата консултантска фирма "Кеймбридж аналитика" (Cambridge Analytica). Тази компания беше свързана с предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016 г., когато той беше избран за президент на САЩ.

Ищците твърдят, че "Фейсбук" е предоставила на "множество трети страни достъп до съдържанието и информацията" в техните профили в социалната мрежа. Те са категорични, че това е станало без съгласието им, а компанията собственик на "Фейсбук" не е контролирала адекватно достъпа на трети страни до тази информация и начина, по който тя е използвана.

За да влезе в сила споразумението, то трябва да бъде одобрено от съда в щата Калифорния, който разглежда иска, отбелязва Си Ен Би Си.

Консултантската компания "Кеймбридж аналитика", базирана в Лондон, беше закрита през 2018 г. след избухването на скандала. Тя беше обвинена, че данните на потребители, предоставени й от "Фейсбук", са били използвани без тяхно съгласие за целите на предизборни кампании, за които е била наемана.

Източник: БТА

#"Фейсбук" #"Инстаграм"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »