Никола Стоянов: Статията в "Ди Велт" за износа за Украйна е признание за престъпление

Никола Стоянов: Статията в "Ди Велт" за износа за Украйна е признание за престъпление
A A+ A++ A

Статията в "Ди Велт", в която се описва как България е изнасяла тайно оръжие за Украйна, всъщност е признание за престъпление. Кабинетът на Кирил Петков съзнателно е измислил схема, с която да се заобиколи решение на Народното събрание, което забранява износ за Украйна. Това коментира министърът на икономиката Никола Стоянов.

"Дали е имало скрит износ на оръжие, не мога да кажа. Сега вече като председател на междуведомствената комисия, която дава разрешение за износ, мога да кажа, че няма как да се случи нещо, без председателят да знае. Ако има някакви тайни уговорки, със сигурно предишният председател не е имало как да не знае", категоричен беше Стоянов. (Председател на комисията е министърът на икономиката - бел. ред.)

При застъпването на Стоянов през август е имало чакащи 255 сделки за износ на оръжие за 1 млрд. лв., които е трябвало да бъдат одобрени. Стоянов е дал разрешение за повечето от тях. "Имаше доста за Полша. По документи през 2021 г. към Полша е имало износ за 12 млн. лв." За 2022 г. - за три месеца - от февруари 2022 г., когато започна войната в Украйна до юли, е имало 2 пъти повече одобрени сделки за Полша, отколкото през следващите три месеца - от август, когато Стоянов е застъпил. При него е имало и доста удължения на стари договори от предишния период.

Не съм получавал покана да бъда част от следващия служебен кабинет, каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на отчета за дейността на ръководеното от него ведомство.

Не са водени разговори с президента Румен Радев, но ако получи покана да бъде министър в следващото служебно правителство и разговорът с държавния глава е положителен, Никола Стоянов ще приеме, пише "24 часа".#Никола Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай