Поскъпване: Миналогодишните разходи за цяла торта днес стигат само до втория блат

Поскъпване: Миналогодишните разходи за цяла торта днес стигат само до втория блат
A A+ A++ A

Тортата у нас поскъпва. Всички продукти за приготвянето на този сладкиш отдавна са скочили главоломно и това неминуемо вдига стойността на любимия на всеки десерт. В сладкарниците се опасяват, че ако цените продължават да вървят нагоре, скоро тортата може да стане твърде скъпо изкушение.

„При положение, че едно яйце е 40 ст., сметаната е почти 14 лв., а половинка маскарпоне е 8-9 лв, реално една торта ни излиза 20-30 лв. Това са пари само за продукти. Ако добавим ток, просто е много страшно", споделя сладкарката Силвия Славова.

„Например една от тортите, които предлагаме, има шоколадов блат, шоколадов мус, един пласт крем маскарпоне с шамфъстък, ягодови кули, шоколадова глазура и украса. Това прави малко над 25 лв.”, обясни сладкарят Силвия Мацурева.

Миналогодишните разходи за цяла торта днес стигат само до втория блат. В сладкарниците обаче компенсират поскъпването на продуктите на свой гръб, защото вдигнат ли цените правопропорционално на инфлацията, рискуват тортите да си останат недокоснати на витрината.

„Няма как да вдигаме много високо цените, защото накрая няма да имаме клиенти. Ако ги загубим, ще се наложи да изхвърляме продукти”, обясни Славова.

И въпреки всичко Станимира и Силвия са си обещали да не правят компромиси с качеството. За да остане тортата торта, а не топка със сироп и захар.


#торта #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »