Токът щял да поскъпва още и през 2013 г.

Токът щял да поскъпва още и през 2013 г.
Цената на електроенергията ще се вдигне с поне 3-4 % от юли 2013 г. заради увеличение на добавката за зелена енергия, прогнозира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Токът ще поскъпва още през 2013 г., обяви Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Цената на електроенергията ще се вдигне с поне 3-4 % от юли 2013 г. заради увеличение на добавката за зелена енергия, прогнозира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от БГНЕС.

Той отново отбеляза, че временната такса за достъп до мрежата, която регулаторът наложи на ВЕИ производителите, ще стане постоянна. Очаква се, обаче, след като се направят необходимите разчети, нейният размер да бъде намален.

На 1 юли 2012 г. Ангел Семерджиев обяви, че цената на електроенергията поскъпва с 13% вместо с предвидените 10% от 1 юли заради грешна прогноза на ДКЕВР.

Тогава той уточни, че тази информация за обема мегавати екологична енергия, които трябва да влязат в изчислението на енергийния микс, била в НЕК и електроразпределителните дружества, които трябвало да подават информация към ДКЕВР.

На 14 септември 2012 г. по искане на ЕРП-тата регулаторът въведе такса за достъп до електрическата мрежа за ВЕИ производителите с мотива, че производството на зелена енергия предизвиква значителни разходи по техническото управление и диспечиране на мрежата.

Оттогава производителите на енергия от ВЕИ организираха многократни протести срещу високата цена за достъп до електрическата мрежа.

Производителите обвиняват ДКЕВР в дискриминация, тъй като никоя друга технология за производство на ток (като АЕЦ и ТЕЦ) не заплаща такава цена, твърдят от Българската фотоволтаична асоциация.

#ДКЕВР #Ангел Семерджиев #председател на ДКЕВР #ток #ВЕИ #ЕРП #електроенергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"