Гешев: Има защитен свидетел по случая „Nexo“, притеснен е за сигурността си

Гешев: Има защитен свидетел по случая „Nexo“, притеснен е за сигурността си
A A+ A++ A

"Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма отношение към българското наказателно разследване и производство. "Има защитен свидетел, който се притеснява за сигурността си и има осигурена защита", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ главният прокурор Иван Гешев.

Казусът Nexo

"Този случай се разследва от септември месец. В хода на делото в Националната следствена служба има обвинения за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари", обяви Иван Гешев.

По думите му това е мащабно разследване, което ще отнеме дълго време.

Относно това дали има ли прилики между Nexo и разследването за къщата в Барселона Иван Гешев коментира, че и по двете разследвания става въпрос за пране на пари. Окачестви ги като сложни разследвания

"Необходимо е съдействие на нашите партньори. И двете разследвания предстои да бъдат приключени в разумен срок в следващите седмици, може би месец и нещо, защото се очакваха отговори от Кипър и една банка от Европейския съюз", заяви Иван Гешев.

Пребитият секретар на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид

"Според българското законодателство българската прокуратура не може да предприеме действия, защото той не е български гражданин. Свързах се с македонския главен прокурор, който ме увери, че по случая се работи активно, задържани са 2 или 3 лица", обяви Иван Гешев.

По думите му подобен случай не е в духа на добросъседството на държави, които искат да са заедно в европейското семейство.

Къщата в Барселона и кюлчетата

Той поясни, че се процедира по един и същи начин спрямо всички лица и стандартът е спазването на закона.

Гешев коментира снимките, свързани с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна" така: "Не са намерени кюлчета и банкноти, а има снимки, които са обект на разследване".

Относно това дали Борисов може да бъде изправен на съд Иван Гешев коментира, че всяко дело е възможно, ако бъдат събрани доказателства. "Нямам съмнение, че ще бъдат повдигнато обвинения, каза Гешев. Уточни, че зад всички политически атаки стоят много пари и прогнозира, че сега ще станат още повече след случая с Nexo.

Случаят Джемкорп

По думите прокуратурата няма активност във връзка с "Джемкорп", тъй като очаква ДАНС да обобщят информацията и да я предоставят на прокуратурата.

"След това ще предприемем съответните действия по закон. МВР трябва да разкрие престъпление", добави главният прокурор.

Политика и закони

"Механизмът за разследване на главния прокурор противоречи на Конституцията, законите и европейските стандарти, това е извънредно законодателство за ограничен кръг хора", коментира Гешев.

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Според него балансът между политиката и съдебната власт се нарича върховенство на закона. Гешев заяви, че има опити на български политици да овладеят съдебната власт.

"Прокуратурата не държи никоя партия. Моите правомощия могат да бъдат променени само най-вероятно от Велико народно събрание", подчерта Иван Гешев.

По думите му приоритет за българската прокуратура са трафика на дрога около училищата, организираната и битова престъпност, телефонните измами и корупцията по високите етажи.

"Не ме притеснява да има конституционно мнозинство в парламента. Трябва да приключи политическата нестабилност защото страната ни се намира в конституционна криза", допълни главният прокурор и подчерта, че няма политически амбиции.


#Иван Гешев #Nexo

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »