Кацин обнадежден за отношенията между Белград и Прищина

Кацин обнадежден за отношенията между Белград и Прищина
Според Кацин (вляво) новото правителство на Сърбия има капацитета да направи пробив в диалога с Прищина и да получи дата за започване на преговори за членство. Снимка: Европейски парламент, архив
A A+ A++ A

Специалният докладчик на Европейския парламент за Сърбия Йелко Кацин заяви, че в обнадежден, че отношенията между Белград и Прищина ще се норамлизират.

Кацин каза, че членовете на делегация на ЕП, които са били в Сърбия, били впечатлени от желанието за намиране на решение за Косово на срещите си със сръбския премиер Ивица Дачич и неговия заместник Александър Вучич, предаде БГНЕС, позовавайки се на сръбската агенция „Танюг“.

Кацин заяви, че новото правителство на Сърбия има капацитета да направи пробив в диалога с Прищина и да получи дата за започване на преговори за членство.

Според него двете партии от управляващата коалиция са решени да продължат евроинтеграцията на страната.

„Откровено трябва да ви кажа, че двамата бяха много открити, имаха професионален и директен подход. Моите колеги бяха впечатлени от тяхната готовност за утрешните преговори", каза Кацин, имайки предвид предстоящата визита на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Според Кацин впечатляващото в случая е, че през последните 35 години никога не е имало истински диалог на високо равнище между Белград и Прищина, а това правителство започна такъв диалог.

„Може би за някои срещата на Ивица Дачич и Александър Вучич в Брюксел миналата седмица не е от голямо значение, но за мен като човек от бивша Югославия това е истинско послание в истинското време", каза още докладчикът на ЕП в Сърбия.

Той смята че не става въпрос за еднократна среща, а за желание чрез диалог да се постигнат резултати с мисъл за бъдещето на следващите поколения.

„Евентуалното историческо споразумение между Белград и Прищина ще превърне целия регион в много интересен за пазара и за чуждите инвестиции. Поради това са необходими стабилност и изпълнение на критериите за евроинтеграцията", посочи Кацин.

По този начин Сърбия ще възстанови ролята, която загуби поради погрешните си стратегии, каза още Кацин.

#ЕП #Сърбия #Косово #Прищина #преговори #диалог #Белград #Европейски парламент #Брюксел #Хилари Клинтън #Ивица Дачич #министър-председател на Сърбия #Александър Вучич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"