За проблемите с Македония да се говори открито, призова Младенов

За проблемите с Македония да се говори открито, призова Младенов
В Благоевград Николай Младенов подчерта, че България ще продължи да бъде конструктивна към съседните страни, защото добросъседските отношения са добри за всички страни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проблемите със съседните държави, като Македония, трябва да се поставят открито, за да бъдат защитени българските интереси, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

В Благоевград дипломатът подчерта, че България ще продължи да бъде конструктивна към съседните страни, защото добросъседските отношения са добри за всички страни.

Николай Младенов е на обиколка в общините от Югозападна България по границите със съседите страни, по време на която ще обсъжда политиката на България към региона, съобщиха от Министерството на външните работи.

„Преди да изготвим конкретен документ за политиката ни към съседите, за мен и правителството е важно да чуем какво мислят хората, особено онези като вас, които са най-силно обвързани с нашите съседи," каза министърът при посещението си в Благоевград.

Пред граждани и общински съветници Николай Младенов подчерта, че балканските народи трябва заедно да почитат миналото, за да изградят път към бъдещето.

Според него българите не трябва да се страхуват да говорят открито и да поставят проблемите с Македония, защото само така ще можем да защитаваме нашите интереси по света.

„Ако поставяме граници на Балканите, поставяме граници пред самите себе си. Това, което трябва да направим, е да създадем колкото е възможно по-големи възможности за сътрудничество и обмен," отбеляза външният министър.

По думите му, ключов инструмент в тази посока, както и за изграждането на активни контакти между хората през границите, са проектите за трансгранично сътрудничество.

Николай Младенов отбеляза, че България има притеснения за доклада на Европейската комисия за напредъка на държавите от Западните Балкани, защото в него не са отразени ключови теми за страната като темата за добросъседството, отношението към българите в Македония, българските предприемачи, за които в тази държава става все по-трудно.

Външният министър призова темата за отношенията със съседите да не се политизира, подчертавайки, че до този момент поведението от страна на всички български политически партии е конструктивно и коректно.

#Николай Младенов #министър на външните работи #Македония #Сърбия #Западни Балкани #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници