Русия започна спешно да слага ПВО върху сгради в Москва

Русия започна спешно да слага ПВО върху сгради в Москва
A A+ A++ A

Ракетни системи, предназначени за прехващане на самолети и ракети, се появиха на покрива на няколко сгради в центъра на Москва, което е сигнал, че Кремъл се подготвя за потенциална атака срещу руската столица.

Руските Telegram канали публикуваха снимки, на които се вижда, че на покривите на две административни сгради се монтират зенитни ракетни комплекси Панцирь-С1, съобщава и руската секция на Би Би Си.

OSINT анализаторът Майкъл Боровиц публикува снимка, на която се вижда, че ЗРАК (зенитен ракетно-артилерийски комплекс) "Панцир" се е появила на покрива на осеметажна сграда, използвана от руското министерство на отбраната.

Друга снимка е направена близо до метростанция "Таганская". На се вижда как на покрива хора във военни униформи с помощта на строителен кран са вдигнали нещо, което прилича на "Панцир".

Миналата седмица Телеграм каналите публикуваха снимки на системи за противовъздушна отбрана и в района на Тимирязевската академия, както и в някои паркове в района на Москва.

В началото на януари пък установка на ПВО е била инсталирана и в близост до резиденцията на руския президент Владимир Путин.

От събраната досега информация, може да се направи извода, че в центъра на Москва и край резиденцията на Путин са сложени "Панцир С-1", а в околностите на града - ЗРК С-400. Очевидно целта е С-400 да поразяват самолети, ракети и крупни дронове, а "Панцир" да прихваща обекти, които С-400 не са успели да свалят.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да отговори на въпросите за разполагането на ПВО в Москва и препрати към Министерството на отбраната.

Прокремълските военни блогъри също се развълнуваха от темата. "В Москва забелязаха инсталирането на противоракетната система "Панцир" на покрива на една от къщите. Очевидно, с оглед на потенциалната заплаха от различни БПЛА. По този въпрос е по-добре да бъдем в безопасност, отколкото да съжаляваме", пише Борис Рожин.

„Военен информатор“ нарече появата на зенитно-ракетната система „Панцир“ в главната сграда на Министерството на отбраната в Москва предпазна мярка: „Такива мерки за разполагане на противовъздушната отбрана системи в столичния град няма да се извършва просто така, най-вероятно военните се страхуват от евентуален удар."

Откровено саркастичена бе Телеграм каналът Grey Zone, който е свързан с частната военна компания "Вагнер". "С оглед на реалността, подкрепям тези методи. Въоръжен - значи предупреден. Предупреден - значи въоръжен. Но иронията е, че първо - всичко върви по план. А второ, доскоро ние се присмивахме на работата на ПВО на противника. В частност - обвинявахме го, че разполага ПВО в жилищни райони. А какво ще се случи тук, ако се наложи да се използва даже малкия "Панцир-С1"? Във войната в Украйна вече наблюдаваме ефекта на бумеранга. Вчера нашите особено талантливи откъм патриотизъм коментатори се присмиват на украинската авиация, а утре тя сваля наш Су. Вчера се радват как руски "Геран" и ирански "Шахид", а утре украински "Стриж" прелита 500 км в Русия и удря летище за стратегическа авиация. Патриотите ехидно питат украинците къде им е флотът? А утре те потапят флагмана на нашия флот "Москва". Така че винаги трябва да помним, че добре се смее онзи, който се смее последен", написа той.

Карта на разположените установки ПВО в Москва

Миналата година, когато украинците преминаха в настъпление и започнаха редовно да обстрелват гранични руски селища, руските власти демонстративно започнаха да подготвят укрития в големите руски градове, а сутринта на 31 декември руското министерство на отбраната обяви, че повече от 1800 военнослужещи от ПВО и ПРО ще пазят небето над Москва на Нова година.

Военният експерт Юрий Фьодоров обяснява, че най-новите украински дронове могат да долетят до Москва и да поразят цели там - преди това те бяха използване за атака на съседната на Москва Калужска област и за военното летище в Енгелск.

"Панцир-S1" е предназначен за непосредствена защита на граждански и военни обекти от оръжия за въздушно нападение.

Интересното е, че всички ПВО установки са близо до жилищни сгради или директно на покрива на административни сгради. А Русия винаги оправдава ударите по украинските градове, при които се стига до много разрушения и жертви, с факта, че украинската ПВО е в жилищни райони.

#Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"