Търсят престъпна небрежност около смъртта на изгореното бебе в Плевен

Търсят престъпна небрежност около смъртта на изгореното бебе в Плевен
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова поиска проверк по случаите с изгореното новородено в Плевен и с жената, починала след спиране на тока в болницата в Пазарджик. Снимка: БГНЕС.
A A+ A++ A

Разследват за престъпна небрежност случая с починалото от изгаряния новородено в частна болница в Плевен.

Новороденото момиченце почина в „Пирогов" в понеделник, прието по-рано с 10% изгаряния, получени, след като лекарка включила печка в стаята на бебетата в плевенската МБАЛ „Авис Медика".

Бебето било родено на 24 октомври в частната плевенска болница, било доносено, но имало забавена кардио-пулмонална адаптация, което представлява забавена дихателна реакция при някои новородени.

Затова детето било изолирано от майката и настанено в интензивна стая за наблюдение.

Началникът на неонатологичното отделение д-р Ана Вълкова, която била дежурен лекар същия ден, обаче преценила, че в стаята е студено и включила вентилаторна печка. От нея металните части на бебешкото креватче се нагряли и при допир с тях новороденото момиченце получило 10% изгаряния в областта на гърба.

То било прегледано от хирург, раните били обработени, но на 25 октомври след консултация с републиканския консултант по изгаряния, детето било транспортирано в клиниката по изгаряния в „Пирогов", където починало.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова поиска проверка по случая.

„Разпоредила съм проверка на медицински одит и на РЗИ - Плевен, защото ако никой не е проверявал състоянието на това бебе в продължение на часове, това е престъпна небрежност," заяви Десислава Атанасова пред БНТ.

Здравният министър поиска проверка и по случай с починала пациентка в реанимацията на болницата в Пазарджик. Смъртта на жената настъпила при спиране на електричеството, след като генераторът на болницата не се е включил.

Според директора на болницата там става въпрос за планов ремонт, но от ЕВН твърдят, че е имало авария, обясни Десислава Атанасова.

Министърът уточни, че шефът на здравното заведение ще бъде уволнен, ако се окаже, че причина за смъртта на жената е небрежност.

Още на 2 октомври тя е издала заповед на всички директори да болнични заведения да бъде проверена готовността на електросистемите и захранването заради идващия зимен сезон.

#„Пирогов" #бебе #изгаряния #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #Плевен #Пазарджик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници