КАТ няма да взима точки при вина за катастрофа

КАТ няма да взима точки при вина за катастрофа
За сметка на това се въвежда допълнителна санкция от осем точки при превишение с над 50 км/ч на разрешената скорост в населено място. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

КАТ вече няма да отнема контролни точки на шофьор, причинил катастрофа, това предвиджда нова проектонаредба на МВР.

Отпада и санкцията отнемане на точки при навлизане в еднопосочна улица, неправилно паркиране в района на пешеходна пътека и движение по трамвайна линия, пише вестник „Сега".

За сметка на това се въвежда допълнителна санкция от осем точки при превишение с над 50 км/ч на разрешената скорост в населено място. Според Закона за движение по пътищата (ЗДП) това нарушение се наказва с 350 лв. глоба и отнемане на шофьорската книжка за три месеца. Сега се добавя и новата санкция

Според сегашните разпоредби при вина за причиняване на пътно-транспортно произшествие шофьорът се наказва допълнително с отнемане на четири контролни точки от общо 39-те, които всеки водач получава първоначално. В новия вариант обаче този текст липсва.

„Юристите се произнесоха, че не е коректно. В общи линии идеята на новата наредба е да се наказва само за съществените неща", обясниха от КАТ.

Друг аргумент в посока отпадане на тази санкция е, че често пъти пристигналите на място полицаи не могат да преценят кой е виновен за катастрофата и съответно не знаят на кого да отнемат точки. Случва се и обратният вариант, когато наказват всички участници в ПТП-то с тази санкция.

„Имали сме много случаи, при които експертизата показва, че всъщност другият водач е причинил катастрофата, може би това е идеята на промяната", коментира шефът на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Според новата наредба точки няма да се отнемат, ако шофьор навлезе в нарушение по еднопосочна или затворена улица. Досега това се санкционираше с четири точки. Отпадат и петте точки санкция за движение по трамвайната линия.

„Трамваи има само в София, а освен това има улици, по които е невъзможно да се движиш, ако не си върху линията", обясниха още от КАТ.

Вече няма да се отнемат точки, ако водачът не е сигнализирал правилно или не е отстранил от платното повредено МПС, както и ако е спрял неправилно в района на пешеходна пътека, автобусна спирка и кръстовище. За това провинение досега се предвиждаше отнемане на четири точки.

Отпада и наказанието от четири точки за паркиране като втори ред в активна лента за движение.

Няма да има и санкция за неправилно преминаване покрай спрял или спиращ автобус, за което досега се взимаха осем точки. За същото нарушение обаче се запазва глобата в ЗДП, което е 50 лв.

#контролни точки #санкции #Владимир Тодоров #Асоциация на пострадалите при катастрофи #МВР #катастрофа #вина #точки #КАТ #Закон за движение по пътищата #ЗДП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »