Германия може да изпрати над 100 танка в Украйна, но 40% от германците са против за "Леопард"

Германия може да изпрати над 100 танка в Украйна, но 40% от германците са против за "Леопард"
ru.wikipedia.org
A A+ A++ A

Германската оръжейна индустрия се готви да достави на Украйна основни бойни танкове до края на годината. В допълнение към Leopard 2 и Leopard 1 на Киев може да бъдат предадени и британски Challenger 1, съобщи германското делово издание "Ханделсблат", позовавайки се на Handelsblatt източници от индустриални среди, пише "Дневник".

Включването на Challenger 1 е изненадващо, но се оказва, че групата Rheinmetall го включва в играта със схема, според която ще купи и модернизира десетки британски танкове от Оман. Машините може да бъдат предадени на Украйна по-късно тази година, казва пред изданието лице, запознато с процедурата.

Украйна вече получава британски основни бойни танкове от типа Challenger 2, който е по-модерен и двата модела ще имат едно и също главно оръдие, което ще улесни доставката на боеприпаси и логистиката.

"Ханделсблат" изрежда и още потенциални канали за въоръжаване на Киев:

  • Rheinmetall също така предлага да достави Leopard 1 и Leopard 2 (стандартното оръжие на Бундесвера); от по-стария модел Leopard 1 могат да бъдат преоборудвани и продадени 20 основни бойни танка тази година и още 80 в рамките на 20 месеца.
  • Компанията за оръжия от FFG също има Leopard 1 на склад и може да ги преоборудва за Украйна. Не е ясно до каква степен Krauss-Maffei Wegmann (KMW) - основният производител на Leopard 2 - може да участва в евентуална доставка. Компанията засега пази мълчание по въпроса.
  • Leopard, предназначени за Чехия и Словакия, могат да бъдат пренасочени към Украйна. След това двете страни ще получат своите поръчани танкове, което би дало на Германия резерв от 14 Leopard 2 за евентуално изпращане в Украйна.
  • Могат да бъдат добавени още 100 бойни танка Leopard 2, ако федералното правителство даде одобрението си на няколко държави, включително Финландия, Испания и Полша, които искат да предадат на Украйна бойни танкове от собствените си запаси.

С Leopard 1 и Challenger бойната ефективност на Украйна ще бъде значително повишена, тъй като те превъзхождат руските основни танкове.

Но федералният канцлер Олаф Шолц досега се е изказвал против подкрепата на Украйна с германски бойни танкове, защото се страхува от ескалация на войната и от това Русия да класифицира Германия като военна страна.

Как да се продължим може да бъде решено в петък: тогава министрите на отбраната на подкрепящите Украйна държави ще се срещнат в базата "Рамщайн", където за пръв път ще е и новият министър на отбраната Борис Писториус, встъпил в длъжност днес.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер каза при назначаването му, че каза, че той поема поста по време на най-опасния период в Германия от дълго време: "За всички предстоящи предизвикателства и необходими реформи сега ви трябва хладен разум, здрави нерви, сила в лидерството, ясна комуникация и политически опит."

Властите са притискани и от общественото мнение в Германия. Според оповестено днес проучване най-голямата група от анкетираните не подкрепят износа на желаните от Украйна танкове, защото смятат, че страната е направила достатъчно.

От 2025 анкетирани 43% са против доставката и само 39% са "за". Други 16% не са изразили позиция, показва проучването, направено за dpa от социологическия институт YouGov.

След руското нахлуване в Украйна преди почти година Германия е доставила на Украйна оръжия и военно оборудване на стойност над 2.2 милиарда евро, включително тежка артилерия и системи за противовъздушна отбрана.

  • 33% смятат, че това вече е прекалено
  • 24% казват, че обемът на доставките е подходящ
  • 25% изискват повече германска военна подкрепа за Украйна.


Въпреки сдържаността на респондентите в анкетата на YouGov по отношение на страната им да изнася танковете, повечето не се противопоставят на това други страни да направят това. Общо 47% биха били "за", 38% "против" и 16% не са решили.

Миналата седмица германският вицеканцлер Роберт Хабек, коментирайки плановете на Полша да изнесе танковете, каза, че няма да попречи на Варшава да ги изпрати. "Германия не трябва да пречи, когато други страни вземат решения да подкрепят Украйна, независимо какво решение ще вземе Германия", каза Хабек на закритото заседание на изпълнителния комитет на парламентарната група на Зелените в Берлин.

Полша заяви в четвъртък, че може да изпрати някои от германските си Leopard в Украйна дори без разрешение от Берлин.





#извънземни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »