ЕП поиска специален трибунал за престъпленията на руската върхушка в Украйна

ЕП поиска специален трибунал за престъпленията на руската върхушка в Украйна
ЕП
A A+ A++ A

Евродепутатите приеха с огромно мнозинство резолюция, в която настояват за създаването на специален международен трибунал, който да разследва престъпленията, извършени от руската върхушка в Украйна. Документът бе приет с 472 гласа "за", 19 гласа "против" и 33 гласа "въздържал се".

Макар да отбелязват, че точните условия на работа и състав на специалния трибунал предстои да бъдат определени, членовете на Европарламента подчертават, че той трябва да има юрисдикция да разследва не само Владимир Путин и политическото и военното ръководство на Русия, но и Александър Лукашенко и неговите приближени в Беларус.

Евродепутатите настояват подготовката на ЕС по създаването му да започне незабавно и да се съсредоточи върху договаряне на сътрудничество с Украйна, съобщава БНР.

Депутатите изразяват убеждението си, че създаването на специален трибунал ще изпрати много ясен сигнал както до руското общество, така и до международната общност, че президентът Путин и руското ръководство могат да бъдат осъдени за агресията в Украйна.

Те посочват, че вече не е възможно Руската федерация под ръководството на Путин да се върне към отношения на "обичайната практика" със Запада.

От българските евродепутати подкрепа за документа са дали Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Александър Йорданов и Радан Кънев от ЕНП, а от "Обнови Европа" - Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели. Останалите ни представители в Европейския парламент не са гласували, като Илхан Кючюк от "Обнови Европа" и Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите потвърдиха пред "Хоризонт", че не се намират в Страсбург.


#ЕП #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »