Комисия започва оглед на щетите в Неделино

Комисия започва оглед на щетите в Неделино
Най-тежка е била обстановката в София област, София град, където са получени 32 сигнала, в Бургаска област - 23 сигнала, Благоевград - 11, в Смолян - 8 и в Кърджали - 8. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисия от областната администрация в Смолян започва оглед на щетите от обилните валежи в община Неделино, съобщи зам.-областният управител Чавдар Фурлански.

Комисията ще провери на място ситуацията в община Неделино и какви са параметрите на бедственото положение, предаде БНР.

След като излезе със становище, комисията трябва да го предаде на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, след което, на база на това, което е констатирано, ще се отпуснат средства.

„Интересното е, че ние не получихме до късно вечерта, до 5 часа тази заповед, а само номера на заповедта. Мотивите също не ни са ясни. До момента нямаме и сигнали, официално подадени към тел. 112. Даже и сега сутринта нямаме такива сигнали, които да изискват намесата за помощ на община Неделино под каквато и да е форма", каза Фурлански.

Няма и постъпили сигнали за инциденти или спешни случаи с хора през последната нощ в бедстващата община Неделино, съобщи дежурният в общината.

През нощта валежите са били краткотрайни и нивото на река Неделинска е в норма.

Все още заради свлачища без път са населените места Кочани - Раевица, Еленка, Изгрев, Тънка бара и Върли дол. Общинското ръководство в Неделино ще започне работата по разчистването им още във вторник след спиране на валежите.

В противопожарната служба в Хасково няма сигнали за наводнения. Средното количество валежи през изтеклото денонощие е 50 литра на квадратен метър.

Нивата на реките и язовирите са в нормални граници и няма опасност от преливания.

Няма опасност и от преливане на реки и язовири и на територията на Ямболска област. Нивото на река Тунджа, както при Ямбол така и при Елхово, е далеч от критичните стойности. До Ямбол е регистриран спад на водата с 8 см.

В Бургаска област обстановката е спокойна и в момента там не вали дъжд. В крайбрежния район на Поморие продължава отводняването на улиците след валежите от понеделник.

Нивата на реките са под критичните прагове, няма бедстващи хора след падналите валежи. Това заяви главен инспектор Тодор Бързилов от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" .

„През изтеклото денонощие нашите екипи реагираха на 212 сигнала за произшествия, от които 168 бяха в следствие на падналите валежи. Бяха оказани 168 аварийно-спасителни дейности", каза Бързилов.

86 от сигналите са свързани с отводняване на жилищни и обществени сгради, на пътни платна, почистване на улични шахти, изграждане на сектори на диги и разчистване на паднали дървета

Най-тежка е била обстановката в София област, София град, където са получени 32 сигнала, в Бургаска област - 23 сигнала, Благоевград - 11, в Смолян - 8 и в Кърджали - 8.

Към момента състоянието на обстановката се нормализира.

#областна администрация #Смолян #Неделино #комисия #оглед #щети #зам.-областен управител #средства #Ямбол #Бургас #Поморие #Междуведомствена комисия #Тодор Бързилов #дирекция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"