НА ЖИВО: Служебният кабинет отчита дейността си

НА ЖИВО: Служебният кабинет отчита дейността си
A A+ A++ A

Днес в Министерски съвет служебният кабинет представя отчет на дейността си.

"Заварихме държава на пауза, в която връзките между институциите бяха прекъснати. Постигнатият напредък за подобряване на комуникацията и координацията в системата на изпълнителната власт е невидим, но не бива да се подценява, защото от него зависи ефективността на управлението", заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Разбира се основното конституционно задължение на служебното правителство е организирането на предсрочни избори. В политическите прогнози е надвиснало предчувствието за скорошни предсрочни избори. Сега е моментът да припомним, че нашият кабинет се справи отлично с организацията и подготовката на парламентарните избори на 2 октомври 2022 година. Изборите преминаха спокойно и прозрчно, в съответствие със закона. Съществени нарушения не бяха констатирани. Това е оценката както на българските граждани, така и на чуждестранните наблюдатели", категоричен е Донев.

"Осигурихме спокойно упражняване на политическите права на българските граждани с много ранна оперативна работа. Обезпечихме криминалния контингент, така че да елиминираме и да намалим до минимум манипулирания вот и по този начин да обезпечим честни резултати от изборите. Нещо ново, което направихме за тези избори, беше създаването на работната група по киберсигурност, в която участваха представители на ДАНС и на Министерството на електронното управление", добави министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Служебният премиер Гълъб Донев отчете дейността на правителството по отношение на държавната ни граница и ГКПП "Капитан Андреево":

"Върнахме държавата на границата на дела, не на думи. На вицепремиерът Иван Демерджиев и на министър Явор Гечев им се наложи да заработят е екип от първите минути на мандата ни, за да намерят решение на създадения проблем със контрола на границата, така че имате думата да представите, това което направихте, за да може държавата да си върне границата."

"Ситуацията беше изключително тежка. От 5 август там бяха поставени сили на жандармерията. Освен, че установиха пълен контрол над пункта, жандармерията позволи всички конфликти там да бъдат преустановени. Държавата пое истински контрол върху пункта за пръв път и този контрол продължава да се осъществява и до днес. При опазването на обществения ред там участваха 2147 служители на жандармерията. Може да си представите какъв ресурс отдели държавата, за да може веднъж за винаги тази конфликтна ситуация да бъде разрешена. Отне ни около 2 седмици да нормализираме ситуацията на пункта, да започне ритмично обработване на трафика, който е огромен там, може би знаете, но това е вторият по големина пункт в света и най-големият в Европа. Мисля, че ние се справихме, овладяхме тази криза и предприехме действия за прекратяване на дейността на така наречения "златен гьол", заяви Демерджиев.

#МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »