Всеки има сол и пипер на масата, но защо?

Всеки има сол и пипер на масата, но защо?
A A+ A++ A

Солничките за сол и пипер винаги вървят ръка за ръка. В магазините те се продават под формата на комплекти и вероятно присъстват на трапезата на почти всеки дом. Вероятно и на вашата маса могат да се намери емблематичната двойка.

Но някога замисляли ли сте се защо точно тези подправки? Всъщност си има основателна причина:

Солта е изключително важна подправка. Тя е от значение за здравето ни, тъй като телата ни имат нужда от нея, за да могат клетките в организма ни да функционират правилно. Разбира се, в прекомерни дози може да навреди. Освен, че е жизнено важна за нас, солта подсилва скуса на храната ни и ни помага истински да ѝ се насладим. Освен това, да имате солница на масата винаги е много практично, тъй като можете да добавите необходимото количество към храната си, в случай, че не е достатъчно.

За всеки от нас е толкова естествено да консумира сол и телата ни сами ни покават от какво количество имаме нужда. Именно това е причината тя винаги да просъства на масата, докато се храним.

Как да разберем дали имаме недостиг на сол в организма?

Необичайно ниската концентрация на натрий в кръвта си има специално наименование - хипонатремия. При хипонатриемия един или повече фактори, вариращи от основното медицинско състояние до пиенето на твърде много вода, причиняват разреждане на натрия в тялото ви. Когато това се случи, нивата на водата в тялото ви се повишават и клетките ви започват да набъбват. Това подуване може да причини много здравословни проблеми, от леки до животозастрашаващи.

Основните симптоми на това състояние са: гадене и повръщане, главоболиеобъркване, загуба на енергия, сънливост и умора, безпокойство и раздразнителност, мускулна слабост, спазми или крампи и гърчове.

А пиперът? Е, при него историята е малко по-интересна!

Пиперът не подсилва вкуса така, както солта го прави, а по-скоро допринася със свой собствен. Това, което всъщност прави е да спомага функционирането на храносмилателната система. Ако обичате черен припер и го прибавяте към всяко ваше ястие, то вероятно се дължи на това, че стомахът ви има нужда от подкрепа. Затова не се притеснявайте да продължавате да го конскумирате свободно.

#сол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »