Нинова ще преговаря и с ГЕРБ за кабинет

Нинова ще преговаря и с ГЕРБ за кабинет
БСП - пресцентър
A A+ A++ A

БСП изрази готовност да започне разговори с всички партии в опит да се състави редовно правителство. Това заяви лидерът на столетницата Корнелия Нинова по време на брифинг след Националния съвет на столетницата, на който социалистите обсъждаха третия мандат в продължение на два часа.

Лидерът на БСП отчете като "добро начало" факта, че почти всички парламентарно представени групи са заявили, че са готови да участват в разговорите. "Дали ще е двустранно, или ще има обща среща, ще уточним. Не съм се обаждала на никого", отговори Нинова на въпрос относно формата на разговорите. И допълни, че датата за начало на лидерските срещи ще бъде уточнена още утре. От казаното от Нинова излиза, че БСП са готови на разговори и с ГЕРБ. Тя обеща, че няма да се злоупотребява с времето, но не може да се ангажира с това в кой ден мандатът ще бъде върнат, пише "Сега".

"Ще поканим лидерите на среща. Първо ще ги попитаме имат ли воля за съставяне на правителство, или само се демонстрира такава. Ако партиите покажат желание за съставяне на кабинет, тогава ще се премине към следващите стъпки – какви задачи да бъдат възложени и в какъв формат да се вземат политическите решения, ако се стигне до съставяне на правителство", каза Нинова. Според нея въпросът е важен не просто от организационна гледна точка, но и заради хоризонта за работа на парламента. "Една лидерска среща би отнела само ден, а разговори с всеки поотделно може и да са в шест дни, доколкото никой от лидерите не отказа разговори с левицата", каза Нинова. И подчерта, че БСП все още няма кандидат за премиерския пост, но и че той трябва да бъде "равноотдалечен и еднакво одобрен от всички".

"Не слагаме отпред разделителните линии, а търсим това, което ни обединява. За нас това са 4 въпроса – бюджетът за 2023 г. Второто, което ни обединява това са общите усилия за приемането ни в Шенген. Трето – законите по Плана за възстановяване и устойчивост и ревизията в частта енергетика. И четвъртото – съдебна реформа. Ако някои от колегите искат и други теми, това ще бъде добре дошло, готови сме за разговори“, каза Нинова.

#БСП #ново правителство # Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »