Петков: Продавали сме оръжие на Румъния, САЩ, Англия - част от него е стигало до Украйна

Петков: Продавали сме оръжие на Румъния, САЩ, Англия - част от него е стигало до Украйна
A A+ A++ A

Директен износ на оръжие за Украйна е нямало. Нашите партньори от Румъния, САЩ и Англия са купували оръжие от българската индустрия, част от това оръжие е отишло в Украйна. Радваме се, че в статията на "Ди велт" пише, че България е имала основополагаща роля и е от правилната страна на историята. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на брифинг в парламента.

Асен Василев уточни, че е спазено предишното решение на НС за военнотехническата помощ до буквата - няма директен износ от България за Украйна, но България е направила всичко възможно да помогне на Украйна да спечели тази война.

"България е изнасяла през частни компании дизел към Украйна. Това също е било от важно значение за украинската армия. Няма правителствена програма за това. Това са частни контрагенти към частни контрагенти. За пръв път България не се цитира по лош начин. Най-големият вестник в Германия определя, че България е спасила Украйна в първите месеци на войната", изтъкна още Петков.

Изявленията на Петков идват в отговор на публикация на германския вестник "Ди велт", озаглавена "Как най-бедната страна в ЕС тайно спаси Украйна с оръжие и гориво". В нея се обяснява, че въпреки трудната вътрешнополитическа обстановка страната, правителството на Петков успява чрез посредници и частни компании да изнася индиректно оръжие и гориво за Украйна.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"