България е третият вносител на турски домати в света

България е третият вносител на турски домати в света
A A+ A++ A

Водещият вносител на домати от Турция през 2022 г. е Румъния, където е доставена продукция за сумата от 65, 228 млн. долара. Следва Украйна – 45, 320 млн. долара, и България – 38, 113 млн. долара.

Обемът на износа на домати от Турция през 2022 г. се е увеличил с 4% в сравнение с 2021 г. - до над 377 милиона долара. Тези данни са цитирани от Анадолската агенция с позоваване на Асоциацията на износителите от Югоизточна Анадола, пише БГНЕС.

През 2022 г. Турция е доставила 526 703 тона домати на 54 държави, включително Румъния, Украйна, България, Германия, Обединеното кралство, Чешката република, Швейцария, Испания, Казахстан, Латвия, Русия, Полша и Малайзия.

Обемът на износа на домати в ценово изражение през 2022 г. е 377 млн. 418 хил. долара в сравнение с 362 млн. 993 хил. долара през 2021 г.

Ръководителят на Асоциацията на инвеститорите и производителите на оранжерийни продукти Мюслюм Янмаз заяви пред Анадолската агенция, че в сравнение с миналата година ръстът на износа на домати е бил добър, но износителите не са успели да достигнат желаната стойност.

Според него спадът на руския пазар е попречил на увеличаването на износа. „Преди това обемът на износа на домати за Русия беше около 200 милиона долара годишно. За съжаление през миналата година тази цифра спадна до 33 милиона долара. В същото време увеличението на износа за балканските страни всъщност компенсира свиването на пазара в Русия", казва Янмаз.

Според него доматите Salkym са много търсени на европейския пазар. „Данните за износа на домати през 2022 г. очевидно не са това, на което се надявахме. Постепенно губим руския пазар. Селскостопанските производители от редица страни, особено от Азербайджан и Узбекистан, имат сериозни амбиции за руския пазар. Наред с енергийната криза влияние оказаха и нарастващите разходи за превоз, което доведе до намаляване на доставките за руския пазар. Целта ни е да увеличим износа на домати до 500 милиона долара", казва ръководителят на асоциацията.

С възстановяването на активността на руския пазар очакваме значително увеличение на износа през 2023 г. Вече са предприети стъпки в тази посока, добави Янмаз.

#домати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »