Обявиха грипна епидемия в Пловдив, учениците остават в клас

Обявиха грипна епидемия в Пловдив, учениците остават в клас
A A+ A++ A

Пловдив и областта са в грипна епидемия заради високите стойности на грипните и острите респираторни заболявания. Това съобщиха на съвместна пресконференция областният управител Ангел Стоев, директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева и началникът на РУО Антоанета Пакова.

Циркулират най-различни вируси, които водят до ОРЗ. Стойностите са такива, че се налага да се предприемат мерки за ограничаването им. Най-честният вирус е грип тип А, каза д-р Димчева.

Най-висока заболеваемост има при възрастовите групи 0-4 години и над 65 години. При възраст 4-15 и 15-29 години не са достигнати критичните нива, затова не се налага ограничаване на посещенията на учениците в учебните заведения.

За детските ясли и детските градини се въвежда строг филтър и стандартни предпазни мерки.

Спират се женските и детските консултации, плановите операции, свиждането в болниците, в домовете за стари хора и за резистентни грижи.

Мерките ще бъдат съгласувани с МЗ и влизат в сила от 19 до 30 януари включително.

Около 13-14,5% са отсъстващите ученици, а при учителите - 5-6,5%, което е причина да се реши да не се преустановяват учебните занимания в област Пловдив, съобщи началникът на РУО Антоанета Пакова.

По-голям брой отсъствия има в общините Брезово, Раковски и Перущица, но процентът не е притеснителен и не се налага спиране на учебните занятия. Единствено в община "Родопи" е прекратен учебния процес, със заповед на кмета на общината, който е използвал правото си учениците да не бъдат три дни на училище. За разпореждането е уведомен министърът на образованието и е получено разрешение.

Ситуацията не е много тревожна, но динамиката на цифрите се следи и до края на седмицата ще има ново заседание на Областния щаб, заяви областният управител Ангел Стоев. Той смята, че с въведените профилактични мерки ще се забави темпът на заболеваемостта. В здравните заведения в Пловдив и областта има достатъчно свободни легла за болнично лечение.

По данни на Регионалната фармацевтична мрежа има единични случаи на недостиг на някои лекарства, но има заместващи или генерични, както и такива под друго наименование.

#грип #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай