Почина един от най-изявените български диригенти

Почина един от най-изявените български диригенти
A A+ A++ A

На 13 януари в София почина доц. Алипи Найденов - изявен български диригент, педагог и общественик. Той е завършил Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров“ в София. Поради проявените талант и изявени диригентски качества, получава възможността да специализира в Италия.

Връзките му с Италия и с италиански творци в музикалното изкуство ще играят важна роля в професионалния му път до края на диригентската му и педагогическата му кариера. След завръщането си в България дирижира различни колективи, включително студентските оркестри на НМА "Проф. Панчо Владигеров“. Истинският творчески и професионален разцвет Алипи Найденов преживява като главен диригент на Русенската филхармония почти две десетилетия (1972-1991). Това са и годините на утвърждаване на Русенската филхармония извън страната.

Същевременно Алипи Найденов развива и своята педагогическа практика. От 1988 година е доцент в Музикалната академия. Дългогодишен преподавател е в Сиенската музикална академия "Киджана“ в Италия.

Повече от четвърт век организирания от Алипи Найденов Софийски симфоничен оркестър е основа на провежданите в Сиена майсторски курсове за диригенти и солисти. Стотици млади музиканти от цял свят се срещат с водещи музиканти преподаватели и българския оркестър.

Маестро Алипи Найденов е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност. Високото отличие му е присъдено от президента на Италия Джорджо Наполитано за високи заслуги в разпространението на италианската култура.

#диригент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"