Христо Иванов: Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван край

Христо Иванов: Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван край
A A+ A++ A

Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван край, след всички опити на Радев да прави едно и също и да се получи накрая едно и също. Очаквам, че отиваме на избори. Така съпредседателят на "Демократична България"(ДБ) Христо Иванов коментира за БТА как вижда връчването на третия и последен мандат за правителство в 48-я парламент на "БСП за България".

Подчертавайки необходимостта да се говори, той посочи, че същевременно срещи и формати, които главно са насочени към пиар, не са нещо, което за него е особено смислено. Мандатът се дава на председател на парламентарна група и според нас смислените разговори бяха в този формат, обясни Иванов. И добави: "Някакви лидерски срещи на мен лично ми изглеждат на този етап като опити предварителната обреченост на този мандат да бъде опакована с някаква ярка пиарска опаковка".

От тази гледна точка ще преценим внимателно как и докъде бихме участваме, оставайки отговорни и конструктивни, увери съпредседателят на ДБ.

На въпрос дали ще отидат на разговори с БСП, ако получат покана, подчерта, че ДБ участва във всички конструктивни форми на диалог. Конкретно, когато получим покана и видим какъв е този формат, който г-жа Нинова си представя, ще вземем решение на парламентарна група, уточни той.

Искам да разбера какъв е смисълът на тази сбирка, коментира той идеята на Корнелия Нинова за лидерска среща.

Според него обаче шанс за кабинет с мандата на левицата няма. Вече имаме много богат опит и в този смисъл е трудно да си представим, че решението на президента сега е мотивирано от някаква надежда, че този път ще стане - на четвъртия път едно и също нещо изведнъж да проработи, отбеляза още Христо Иванов.

Попитан защо, според него, третият мандат не беше даден на ДБ, каквито бяха предположенията, подчерта, че коалицията е предложила една абсолютно реалистична възможност България да тръгне по друг път и съответно формата, под която да стане. Това щеше да бъде трудно, да ни коства много капитал, но показахме готовност, изтъкна политикът. По думите на Иванов от предстоящите събития ще стане ясно кой колко искрено желае това да се случи. Има прекалено много фактори, които искат да се отиде на избори, други, които нямаха интерес ДБ да има инструментите да наложи своя дневен ред, особено реформата на прокуратурата, смята той. Така че под повърхността на едни политкоректни заявки, че трябва да има управление, имаше и други фактори, посочи съпредседателят на "Демократична България".

Според него прокуратурата се е намесила преди връчването на третия мандат, така че да намали шансовете ДБ да го получи. Защото знаеше, че ние няма да правим компромиси, обясни Иванов.

По думите му, ако ДБ беше получила мандата и беше подкрепена да направи правителство, нямаше да има повече служебни кабинети. Щяхме да можем да натискаме за реформа на прокуратурата, за превъоръжаване, за еврозоната и Шенген, добави съпредседателят на коалицията. Сега отиваме в бездната на политически хаос, защото шансовете и следващият парламент да излъчи правителство са още по-малки, близостта на местните избори ще инжектира само още повече антагонизъм и ще намали желанието за каквито и да било усилия за сближаване на позициите, коментира той. Според него е много вероятно не просто да имаме избори две в едно - местни и парламентарни, но и да бъдат комбинирани с един или два референдума за еврото и за президентска република, каквито заяви имало. Всичко това е рецепта за много тежък политически хаос, ние дадохме възможност страната да тръгне в друга посока, изтъкна съпредседателят на ДБ.

Той посочи, че при евентуални разговори с БСП те ще поставят фокуса върху трите си основни приоритета за участие в управление - реформа в прокуратурата и конституционни промени, борба с корупцията; икономически курс на балансиран бюджет, който да позволи влизане в еврозоната и стъпва на икономически растеж чрез привличане на инвестиции; ясно стратегическо отношение към проблемите на сигурността, които са свързани с агресията в Украйна и включват превъоръжаване, помощ за Украйна, сериозни усилия за откъсване от руското влияние в енергетиката и други сектори на държавното управление. По тези въпроси, особено за икономическия курс и сигурността, имаме много големи различия с БСП и ми е много трудно да си представя как ще бъдат преодолени, коментира Иванов.

Ако свалим политиката в България до това кой на коя маса сяда, до много зле сме се докарали, коментира той дали ще седне на една маса за разговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Ние твърдим, че можем да разговаряме с всеки и да отстояваме своите позиции и това е минимумът, който се изисква от политически лидери, подчерта Христо Иванов. Ако погледнете нашата декларация за депутинизацията, която обявихме в предишния парламент и тогава звучеше като научна фантастика, сега ще видите, че около половината от нещата в нея сме успели да реализираме с тематични коалиции, разговори, даде пример Христо Иванов.

#Христо Иванов #Христо Иванов - ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай