Владислав Панев: Задава се брутално намаление на цената на газа

Владислав Панев: Задава се брутално намаление на цената на газа
A A+ A++ A

Цената на природния газ на европейските борси е нови 10% надолу - 59 евро на мегаватчас. Беше 350 евро през лятото. Това значи, че ако се запази, намалението за следващите месеци в България ще бъде брутално. Включително за домакинствата, които се отопляват на газ. Много пъти съм писал защо се стига дотам, още когато всички чакаха Жанвиденова зима. Накратко:

Топлата зима.

Пазарните сили, заради които потреблението се сви и пренасочи към други горива, инсталациите на нови ВЕИ мощности се ускориха, както и инвестициите в терминали за втечнен газ.

Заради това в средата на януари кризата не изглежда това, което се очакваше. И няма и да бъде. Няма място за огромен оптимизъм обаче. Турбопопулизмът, който се вихри във всички посоки е вреден за нашето здраве. Не само преносно Ами и буквално. Той може да забави трансформацията и да забави и падането на цените на енергията. Които вече са на нива, които правят тока от ТЕЦ на въглища на загуба.

Преди години, по повод на горенето на боклуци от Ковачки, за което неговите ТЕЦ получаваха субсидия, измислих фразата "плащаме, за да ни тровят". Това отново ще бъде така. И само инвестициите в енергийна инфраструктура могат да ни спасят от това да се превърнем в пария на Европа.

Владислав Панев, депутат, съпредседател на ДБ

#владислав панев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"