Джъд Тръмп ликува на снукър Мастърс, след като надви в трилър Марк Уилямс

Джъд Тръмп ликува на снукър Мастърс, след като надви в трилър Марк Уилямс
A A+ A++ A

Асото в колодата - Джъд Тръмп, спечели титлата от тазгодишното издание на снукур "Мастърс" и стана едва 11-ият играч в историята на джентълменския спорт, вдигал най-престижната купа извън ранкинг системата повече от веднъж. На финала в митичната зала "Александра Палас" в Лондон 33-годишният англичанин надделя над уелския ветеран Марк Уилямс с 10:8 фрейма.

Джъд почна силно, защото изгуби първата партия, но после се възползва от доста непредизвикани грешки на Марк и записа четири поредни фрейма, които бяха фрагментарни. Уилямс се върна в мача и след първите 8 партии изоставаше само с 3:5. В доиграването уелсецът дори обърна и поведе при 7:6 фрейма. После имаше отличен шанс да дръпне с 2 фрейма разлика, но отново допусна елементарни топки и даде шанс на своя по-млад съперник. В крайна сметка се стигна до 8:8, след което Джъд съумя да затвори срещата и да взриви и без това екзалтираните си фенове в залата като затвори Мастърса със сенчъри брейк от 126 точки.

За Асото това е втори кристален трофей "Пол Хънтър" след 2019 г. и той се присъедини към елитна група, включваща досега само десетима мъже. С по две отличия са още Алекс Хигинс, Джон Хигинс, Нийл Робъртсън и самият Марк Уилямс. По три имат Клиф Торбърн, Стив Дейвис, Марк Селби и самият Пол Хънтър. А с повече са само легендите Рони О`Съливан (7) и Стивън Хендри (6).

"Това е по-специално, отколкото през 2019 г., защото е първият турнир от Тройната корона, който печеля два пъти - сподели Тръмп, който също така притежава световната титла от 2019 г. и тази от UK Championship през 2011 г. - Всички ме бяха отписали, прочетох много неща за това как най-добрите ми дни са зад гърба ми. Така че е невероятно, че успях да победя някого толкова добър като Марк. Имам още много време и се надявам с дълголетие като неговото да продължа да печеля тези турнири."

От своя страна Уилямс, който на 21 март ще навърши 48 г., пропусна възможността да стане най-възрастният шампион в Тройната корона.

"Беше страхотен мач и страхотна надпревара, а публиката беше невероятна - заяви Уелската машина за вкарване. - Играх добре и опитах всичко възможно. Имах няколко шанса да поведа с 8:6, но не беше лесно. Обичам всяка минута тук, просто не успях да пресека линията. Няколко удара тук-таме направиха разликата. Джъд спечели турнира, без да покаже много добра игра, което показва всъщност колко добър е той. Наслаждавах се на момента дори когато го гледах как разчиства в последния фрейм, защото никога не знаеш колко пъти още ще си тук. Стискам палци да се върна догодина."

Заедно с красивата купа Тръмп получи и шампионския чек за 250 000 паунда. За Уилямс пък остана утешителната награда от 100 000 паунда. Двамата добавиха към сметките си и по 5000 паунда от 15-хилядния бонус за най-голям брейк в турнира, тъй като завършиха начело в класацията с по 143. Толкова в хода на състезанието постигна и дебютантът Хосеин Вафаей, който получи последната 1/3 от джакпота.

#снукър #Джъд Тръмп #Марк Уилямс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »