"Ню Йорк Таймс" разкри защо Западът не искаше, а сега се разбърза да даде танкове на Украйна

"Ню Йорк Таймс" разкри защо Западът не искаше, а сега се разбърза да даде танкове на Украйна
ru.wikipedia.org
A A+ A++ A

Западни представители се опасяват, че Украйна има малко време да се подготвя за очаквана руска пролетна офанзива и бързат, за да изпратят оръжията, които отказваха да ѝ предадат, защото се опасяваха да не провокират Москва, пише "Ню Йорк таймс".

Изданието разглежда рязката промяна в последните няколко седмици, в които бариера след бариера падат пред доставките на редица оръжия - бронирани машини, противовъздушни системи "Пейтриът" (каквито обещаха Съединените щати, но каквито ще разположи и Германия) и други.

Това става, докато САЩ и съюзниците поемат повече рискове в защитата на Украйна, след като тя в много случаи осъществи неочакван напредък. Същевременно Киев искаше западни танкове още от началото на войната, а съюзниците бяха несклонни - докато Великобритания и Полша не засилиха натиска над партньорите: Лондон обяви, че ще изпрати малък брой, а Варшава - че е готова да направи същото, стига Берлин да даде задължителното одобрение (става дума за германски танкове "Леопард").

Берлин може да не е взел окончателното решение (според говорител на Министерството на отбраната), но коалиционните партньори усилват натиска върху канцлера социалдемократ Олаф Шолц. Икономическият министър Роберт Хабек (от Зелените) открито призова за това решение.

Украйна очаква бронираните машини да имат основна роля в битките за контрола на най-оспорваните градове на изток. Според командващия силите ген. Валерий Залужний са нужни близо 300 западни танка и около 600 западни бронирани бойни машини, за да окажат ефект.

Какво се промени

Спешността в доставката дойде отчасти от тежката ситуация на фронта на изток, където месеци наред руснаците се опитват да завземат Бахмут и от тежките сражения в съседния Соледар, продължава "Ню Йорк таймс".

Досега съюзниците в НАТО даваха на Украйна съветски танкове, но голяма част от тези, с които Киев разполага, са унищожени или в тежко състояние, мунициите им привършват.

Западът дълго се съпротивляваше да изпрати някои от най-мощните си оръжия в Украйна, за да избегне пряк сблъсък с Русия, но фактът, че преговорите между Москва Киев изглеждат далеч, решимостта на Украйна да се съпротивлява, и патовата ситуация на бойното поле променят сметките. Западът, по думите на високопоставен военен източник, се надява да промени баланса на силите в полза на Украйна с танковете и бронираните машини (други разчитат поне да ѝ дадат предимство, достатъчно, за да си извоюва по-големи отстъпки в преговорите).

Според него без танковете е малко вероятно Украйна да успее да си върне голяма част от територията си. Високопоставен събеседник от западното разузнаване казва, че Украйна "не иска да остави (Русия) да си поеме дъх" преди следващата интензивна фаза на бойни действия.

Червени линии

Има оръжия, които все пак Западът не е готов да предостави: например изтребители и далекобойни ракети, които могат да ударят анексирания Крим. Администрацията на Джо Байдън се въздържа да предоставя танковете M1 Abrams, от които САЩ не смятат, че имат достатъчно; същевременно Вашингтон не смята да се противопоставя на изпращането на други западни танкове. В над 10 армии в Европа има близо 2000 германски танка "Леопард". Някои от тях могат да бъдат изпратени бързо, макар че украинците първо ще трябва да бъдат обучени да ги ползват.

"Натискът за "Леопард" от поляците, британците и финландците нараства, но въпросът е в един конкретен партньор, САЩ, които са по-равни от другите", заяви Клаудия Мейджър, German Institute for International and Security Affairs

Едновременно с това германците не са готови да действат първи: чакат Вашингтон да изпрати дори един "Ейбрамс", казва друг експерт за вестника. Едновременно с това в Германия има и очаквания канцлерът Шолц да отстъпи под натиск от съюзниците, независимо че (според опозиционния депутат Норберт Рьотген) би искал да поддържа връзка с Русия и Путин в бъдеще.

Решението за танковете е особено важно в момент, когато някои експерти се съгласяват с оценката, че Москва, изглежда, мобилизира още стотици хиляди руснаци за следващата си офанзива.

Източник: Дневник

#танкове #оръжия #Украйна #война #Германия #САЩ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »