Самотни рускини искат да се въведе закон за задължителен брак на мъжете над 30 г.

Самотни рускини искат да се въведе закон за задължителен брак на мъжете над 30 г.
A A+ A++ A

Самотни майки в Русия се обявяват за въвеждането на брачно задължение за мъжете, навършили 30 години, а дискусия по въпроса се води в руските социални мрежи. „Трябва ли според вас да бъде въведено брачно задължение след 30?“, пита една от жените и обяснява мотивите в полза на подобно решение цитирана от offnews.

"Просто вижте: Аз съм на 32, самотна майка с дете. Съседът ми от другия вход е на 36, живее сам, не е женен. Работи на Север, заплатата му е около 300 хиляди (не е голям началник, но началник някакъв). И всичко това го харчи за себе си, живее за собствено удоволствие и никой (в частност аз) не му е нужен. Макар че би могъл да се ожени и да ме издържа с детето. Аз бих го хранила и прала, а и подразбира се – секс (както се казва – няма да се изхаби), но той не ми обръща нула внимание.

Струва ми се, че на държавата ѝ е нужен спешно нов закон, който да задължава такива личности да се женят, защото толкова ресурси просто пропадат. Децата растат без бащи", казва жената.

В една от социалните мрежи идеята е с хиляди реакции, но само 138 от тях са с категоричен палец нагоре, 3 отправят длани в молитва, 11 са напълно против, затова пък над 2600 се скъсват от смях. Според пълномощничката на руския президент по правата на детето самотните майки в Русия са над 5 милиона.

Според изследването на С. С. Данилова "Социологически анализ на проблема на самотните майки в малкия град (По примера на Ивановска област)" ражданията извън брака се явяват характерна черта за съвременното общество по цял свят и въпреки че Русия не е в челото в световната класация, страната вече е изпреварила европейските държави по дял на извънбрачните раждания, като се доближава до нивото на 1945 година (изследването е отпреди войната в Украйна). Тогава обяснението е било в големия недостиг на мъже на млада и средна възраст след войната. „Сега демографското положение е друго. Но истината е, че определен недостиг на мъже, предизвикан от извънредно висока смъртност, съществува в Русия и днес", пише авторката.

Недостигът на мъже в мирно време се дължи на различни причини. Сред тях са алкохолизмът, големият брой осъдени на лишаване от свобода, работещите далече от семействата си и смъртност, дължаща се на производствен и битов травматизъм - аварии, катастрофи и сбивания, както и на недостиг на медицинско обслужване.

#Русия #брак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"