НС задължи МС да предоговаря ПВУ с ЕС в частта "Енергетика"

НС задължи МС да предоговаря ПВУ с ЕС в частта "Енергетика"
A A+ A++ A

Със 187 гласа "За" парламентът задължи служебният кабинет да започне преговори с ЕС за предоговаряне на ПВУ в частта енергетика. Основната цел е запазване на въглищните централи в Маришкия басейн, предаде БНР.

Против гласуваха 2-ма депутати от "Продължаваме промяната" (ПП), а 4-ма от ПП и петима от "Демократична България" се въздържаха.

Дискусията продължи повече от 2 часа. Без възражения беше прието да се поиска отпадане на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% и продължаване работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 г.

Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ изтъкна, че България е на първо място в Европа по намаляване на въглеродните емисии и вече сме постигнали целта за 2030 г.

"При положение, че ние сме отличникът на Европа, аз не разбирам защо трябва, и тази аргументи се надявам да бъдат използвани и от служебния или редовен кабинет при предоговарянето на плана, защо трябва ние допълнително да намаляваме с 40% въглеродния отпечатък на България."

Кирил Петков от "Продължаваме промяната" отново настоя за обединяване на усилията с Румъния и Гърция, но получи критики от Станислав Анастасов от ДПС.

"Единственият възможен начин ние да успеем да направим предоговаряне е, ако влезем регионално в тази дискусия с Брюксел. Аз продължих след вчерашния ден, не само с гръцките партньори, но и с румънските партньори да влизаме в дискусии. Всички казаха – да, готови сме да седнем на масата заедно", каза Кирил Петков.

#НС #МС #ПВУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"