Тонове развалена храна бяха открити в помощите на БЧК

Тонове развалена храна бяха открити в помощите на БЧК
Разваленият боб е доставен от страна-член на ЕС, но е била пакетиран от българска фирма - доставчик, избрана при обществена поръчка от Държавен фонд „Земеделие". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Тонове негодна храна са засечени в складовете на Българският червен кръст (БЧК, съобщиха от Агенцията по храните.

От Агенцията  уточниха, че става въпрос за близо 50 т развален зрял фасула, пълен с паразити и червеи, предаде Би Ти Ви.

Пакетите са доставени по линия на програмата „Благотворителност" към Европейския съюз и са били намерени в складовете на БЧК в Плевен и Добрич.

Разваленият боб е доставен от страна-член на ЕС, но е била пакетиран от българска фирма - доставчик, избрана при обществена поръчка от Държавен фонд „Земеделие".

Храната е била в срок на годност до 2014 г., но е била пълна с червеи, а лабораторните тестове доказаха, че тя не става за консумация.

„Недопустимо е толкова голямо количество. В момента проверяваме и другите складове на БЧК за развалени храни", коментира директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

От БЧК са изненадани от откритите количества негодни храни и обясниха, че отговорност трябва да бъде потърсена от фирмите-доставчици на хранителните продукти. От там уточниха още, че вторият транш на програмата се бави заради липса на всички количества пакети, които трябва да стигнат до хората в нужда.

БЧК раздава помощи, купени с пари от ЕС, за пета поредна година. За миналата година бяха отпуснати над 20 млн. лева, а тази година сумата е двойно по-голяма. По-голям е и броят на нуждаещите се.

#помощи #Български червен кръст #БЧК #ЕС #Европейски съюз #Боб #доставчици #храна #развалена храна #Държавен фонд „Земеделие" #програма „Благотворителност" #благотворителност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници