Арман Бабикян осъди МВР за репресиите на Орлов мост

Арман Бабикян осъди МВР за репресиите на Орлов мост
A A+ A++ A

Гражданският активист Арман Бабикян от “Отровното трио“ осъди МВР да му изплати обезщетение за полицейските репресии по време на разрушаването на палатковия лагер на Орлов мост в разгара на граждански протести от лятото на 2020 г. Адвокат на Арман Бабикян е неговият сподвижник от “Отровното трио“ Николай Хаджигенов, съобщи EURACTIV.

По това време десетки хиляди българи протестираха в цялата страна срещу правителството на Бойко Борисов и настояваха за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Присъденото от съда обезщетение за гражданския активист е 600 лева, след като той е бил задържан от полицията в продължение на по-малко от два часа. Любопитното е, че прокуратурата поддържа искането за присъждане на обезщетение.

Заповед за арест на Бабикян е издадена на 7 август 2020 г., но след това е отменена от съда като незаконна.

Бабикян е арестуван в 5:35 часа сутринта на Орлов мост. Освободен е на същата дата в 7:18 часа. След това е глобен със 100 лева, защото не е изпълнил полицейско разпореждане да се махне от пътя, за да не пречи на движението. Глобата също е отменена от съда.

Свидетели по делото твърдят, че полицията е приложила срещу Бабикян агресия, която се видяла и през медиите.

“Това не било единственото му задържане. На майка му също се отразило много зле, както и на децата му. Дълго не можел да спи“, се казва в свидетелските показания по делото, които не са оспорени.

В 4 ч. сутринта на 7 август 2020 година маскирани полицаи и жандармеристи нахлуха едновременно в протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна. В столицата палатките на Орлов мост бяха разчистени с помощта и на общината, а паркираният пред Ректората протестен автобус бе вдигнат с репатрак

На протестиращите бе обяснено, че палатките им нарушават Закона за движение по пътищата.

Арестувани бяха 12 души, сред които и Арман Бабикян. По-късно всички задържани бяха освободени, след като им бъдат съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Решението за разчистване на блокадите бе взето след четири часа обсъждане на коалиционен съвет на тогавашния управляващи, обясни пред Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Стигнахме до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ако бяхме оставили така нещата, то можеше да се стигне до малка градска гражданска война“, разказа Симеонов, но-късно неговият колега от ВМРО Красимир Каракачанов отхвърли твърдението, че решението е било политическо.

На „Орлов мост“ полицаи натовариха в камион всичките палатки и спални чували на протестиращите, за да разчистят пътя. Един от арестуваните бе Арман Бабикян, който е сред организаторите на демонстрациите. Другите задържани бяха активистът и бивш журналист Пламен Даракчиев и гражданският активист Манол Глишев.

Покъсно на 7 август „Отровното трио“ в състав Хаджигенов, Бабикян и Велислав Минеков призова във фейсбук всички да се съберат пред Министерския съвет вечерта и да носят „всички възможни средства за издигане на барикадите отново“.

#Арман Бабикян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай