Европа все още е залята от втечнен природен газ въпреки срива на референтните цени

Европа все още е залята от втечнен природен газ въпреки срива на референтните цени
A A+ A++ A

Европа все още е залята от втечнен природен газ (LNG) въпреки срива на референтните цени, тъй като търсенето в Азия остава слабо, съобщава Блумбърг.

Преди няколко седмици стана по-изгодно да се доставя втечнен природен газ от САЩ в Азия, отколкото в Европа, но тази ценова премия се оказа недостатъчна, за да се пренасочат товарите извън стария континент, който беше наводнен с LNG през последните месеци.

Около 68% от втечнения природен газ, изнесен от САЩ миналата седмица, е насочен към Европа, докато 27% са на път за Азия, според Лора Пейдж, старши анализатор във фирмата за данни и анализи Kpler. Въпреки спекулациите, че търсенето в Азия ще нарасне, след като Китай отмени строгите си Covid ограничения, повторното отваряне на страната беше неравномерно, коронавирусните инфекции все още са широко разпространени и предстои Лунната Нова година, когато бизнесът на практика спира да работи.

"Като погледнем цените на LNG в Китай, което е добра индикация за промишленото търсене – то намалява, все още няма възстановяване на активността“, каза Арун Тура, анализатор в Блумбърг. "Първо трябва да се премине през предстоящия празничния сезон в Китай".

Междувременно газовите фючърси на нидерландския хъб TTF стартираха днешната търговия на нива около и под 70 евро за мегаватчас - без съществена промяна от началото на годината, която те за кратко паднаха към нивата от 63-64 евро/MWh за пръв път от ноември 2021 г.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

Доставките на втечнен природен газ за Европа помогнаха за облекчаване на енергийната криза тази зима, след като руските тръбопроводни доставки намаляха силно. Но дори когато търсенето е слабо и на двата континента, Европа отдавна се смята за пазар от последна инстанция, като търговците имат добри шансове да намерят купувачи в Испания, Франция или Обединеното кралство, където има обширна инфраструктура за внос и търговски центрове.

Запасите от газ в Азия, както и в Европа, в момента са солидни, докато времето не е достатъчно студено, за да увеличи потреблението. Много зависи от температурите през останалата част от зимата в двата региона и от индустриалното търсене в Китай на фона на излизането му от Covid-19. Търговците на втечнен газ, които обмислят пътуване от поне 20 дни от САЩ до Азия, трябва да са сигурни в надежден пазар.

"Ако има внезапно застудяване в Азия, значително количество спот товари може да се отклони от Европа, но все още няма признаци за по-студено време там. Няма да видите значително повишаване на азиатско търсене, освен ако цените не паднат до 15-18 долара за милион британски топлинни единици", посочи Арун Тура.

Със сигурност вносът на LNG в Европа намаля през последните седмици, отразявайки слабото потребление и падащите цени, но все още е над сезонната норма. Въпреки това банката Morgan Stanley, която намали наполовина прогнозата си за цените на газа, каза, че европейските цени не трябва да са близо до рекордните върхове от миналия август, за да привлекат доставки на втечнен газ.

Има известни отклонения на доставките, показват данните от проследяването на корабите. Един кораб с LNG изглежда пренасочва маршрута си от Северозападна Европа към Азия, а през миналата седмица друг смени дестинацията си, за да плава към Турция вместо към Обединеното кралство.

Но много танкери остават близо до Западна Европа - позициониране, което също така ще им помогне, след като важното съоръжение за втечнен природен газ Freeport в САЩ в крайна сметка бъде рестартирано.

#природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"