Почина режисьорът Младен Киселов

Почина режисьорът Младен Киселов
Снимка: „Монитор"
A A+ A++ A

На 69-годишна възраст почина големия българският режисьор Младен Киселов.

Киселов е издъхнал сутрин в понеделник в болница в столицата след боледуване, предаде БГНЕС.

Младен Киселов е завършил режисура при А. Ефрос в ГИТИЗ – Москва през 1968 г. и дебютира през същата година с постановката „Домът на Бернарда Алба" от Лорка в Драматичен театър - Пловдив. След това последователно работи в Кърджали, в Бургас, Народен театър за младежта, Народен театър „Иван Вазов".

В периода 1977 – 1982 г. е главен художествен ръководител на Държавен сатиричен театър. Незабравима ще остане първата му постановка на „Сако от велур" от Станислав Стратиев, която има огромен успех и едва ли не се превърна в политическо събитие.

От 1991 г. Младен Киселов работи в САЩ като педагог и режисьор. Чете лекции в Йелския университет, Ню Хейвън, Кънектикът. Преподава режисура и актьорско майсторство в Драматична школа - Питсбърг.

Някои от незабравимите му постановки са „Лазарица", „Опит за летене" и „Образ и подобие" на Радичков, „Дон Жуан" на Молиер, „Бресткият мир" и „Сън" на Иван Радоев. Истинско театрално събитие са неговите постановките „Човекоядката", „Театър, любов моя", „Животът - това са две жени",  както и „И най-мъдрият си е малко прост".

#постановка #театър #Домът на Бернарда Алба #починал #кончина #режисьор #съд #Дон Жуан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"