Нова система за контрол на пътя: Актовете вече ще се връчват на място

Нова система за контрол на пътя: Актовете вече ще се връчват на място
A A+ A++ A

С нова система за контрол по пътищата вече работят инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“. Тя позволява в реално време да се проверява информацията за превозните средства, водачите и превозвачите в национални и европейски регистри, съобщиха от Министерството на транспорта.

„Проверката, която ще се прави на пътя, е за правоспособност на водача, карта квалификация, психологическа годност, всички необходими документи да упражнява професията водач на съответното превозно средство. При въвеждане на данните на превозвача се получават данни за валиден лиценз, валидни копия, автомобила дали е включен в съответния лиценз на фирмата и за всяко установено нарушение системата сигнализира контролния орган за вземане на съответното отношение“, обясниха от агенцията, цитирани от „Сега“.

При установяване на нередности на пътя издадените актове автоматично се вписват в системата, като се разпечатват и връчват на място на нарушителите.

Системата има връзка с европейската база данни, където за всички водачи, включително и българските, и при установяване на нарушения в някои от държавите членки ще получаваме информация за тези нарушения. Гражданите без постоянен адрес в България, веднага ще получават наказателно постановление без да е необходимо да посещават областните отдели на администрацията.

„Това ще повиши прозрачността на работата на агенцията и ще ограничи възможностите за корупционни практики при установяване на административни нарушения“, посочи Бойко Рановски.

Контролните екипи са снабдени с таблети, мобилни термопринтери, а в рамките на година се предвижда и оборудването им с ПОС терминали.

#път

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"