Добрев: Газова криза няма да има!

Добрев: Газова криза няма да има!
Междувременно Европейската комисия е подкрепила идеята България да започне строителството на „Набуко Запад" в частта от българо-турската граница до Карнобат по-рано от предвиденото. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Няма да има нова газова криза и проблеми с предстоящия отоплителен сезон, гарантира енергийният министър Делян Добрев.

В Брюксел, където обсъжда с представители на Европейската комисия плановете за нова газова инфраструктура, Добрев заяви още, че очаква новият договор с „Газпром" да е по-изгоден от досегашния, предаде БНР.

Въпреки че още няма нов договор с „Газпром", количествата в Чирен намаляват, а „Булгаргаз" е в тежко финансово състояние, министърът е убеден, че криза с газа през този отоплителен сезон няма да има.

„Няма да има газова криза категорично. Имаме достатъчно количества газ и в Чирен и от 1 януари със сигурност ще имаме нов договор за доставки на газ", увери Добрев.

България е съгласувала бъдещия нов договор с руската „Газпром" с Европейската комисия, а заключението е, че условията в него не се различават от тези, при които другите страни от Евросъюза получават руски газ.

Министърът очаква новият договор с „Газпром" да бъде сключен по-рано от заложения краен срок и условията в него да са по-благоприятни.

„Очаквам до 9 ноември ние да имаме сключен договор за новите газови доставки за шестгодишен период от време с „Газпромекспорт", каза Добрев.

Междувременно Европейската комисия е подкрепила идеята България да започне строителството на „Набуко Запад" в частта от българо-турската граница до Карнобат по-рано от предвиденото. Тук попада и интерконекторът, който ще свърже България с Турция.

Според министър Добрев, строителството в България може да започне през април 2013 г., а през 2014 г. да тръгнат и първите количества газ от Азербайджан, за които вече има подписани договори, което ще доведе до намаляване на цената.

„Ако ние направим тази първа фаза на Южен газов коридор, знаете, че имаме подписано споразумение със СОКАР за един милиард кубика газ и този газ го има наличен. Така че България ще е най-печеливша от строителството на този интерконектор", каза още министърът.

България ще разчита на еврофинансиране, както и на финансово участие на останалите страни по проекта „Набуко", съобщи още Добрев.

#Делян Добрев #министър на енергетиката #криза #газ #договор #строеж #„Газпром" #Набуко #Турция #Азербайджан #ЕК #Европейска комисия #България #СОКАР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"